Maya Stanić, stručnjakinja za marketing iz New Yorka, osma je članica žirija koja je dala ocjenu i komentare o finalistima ovogodišnjeg takmičenja za najljepše uređen ugostiteljski objekat u našem regionu.

.............................................................

Enterijer.ba po prvi put organizuje takmičenje za Grimiznu kuglu u cijelom regionu u kojem su učestvovala 22 ugostiteljska objekta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prethodna četiri takmičenja bila su organizovana na nivou Bosne i Hercegovine.

O najboljih deset odlučili su posjetioci Enterijer.ba glasanjem putem društvene mreže Facebook. Na redu je drugi, posljednji krug takmičenja u kojem završnu ocjenu daje stručni žiri.

 

Rezultati glasanja svakog člana međunarodnog stručnog žirija bit će objavljeni na Enterijer.ba.

Evo kako je glasala Maya Stanić:

  1. Restoran Comunale, Beograd
  2. Zlatna Ribica, Sarajevo
  3. Konoba Atrium, Kotor
  4. Per Sempre, Podgorica
  5. Lobby & Cigar Lounge Falkensteiner Hotela, Beograd
  6. Konoba Catovica, Mlini
  7. Imanje Knjaz, Podgorica
  8. Restoran More, Dubrovink
  9. Intermezzo, Sarajevo
  10. Café Bar Hennessy, Zenica

 

Sve finaliste i trenutni poredak možete pogledati ovdje.

 

Majo, zašto Comunale?

- Njihovo nastojanje da postave dugačke stolove za kojima može sjediti više ljudi i to bez kompromitiranja prostora i estetike je zaista fantastično. U ovom prostoru postoji osjećaj za svrhu naspram dizajna. Pomalo je teško prenijeti porodični način ručanja u minimalistički izgled, a Comunale je uspio upravo to. Igra čistih linija, drveta i metalnih površina sa prirodnim svjetlom poziva me da odmah tu dođem na ručak.

 

Kako biste ocijenili ostale finaliste koji su imali sreću plasirati se među prvih 10 zahvaljujući glasovima posjetilaca Enterijer.ba magazina?

- Svi finalisti zaslužuju biti u završnom krugu takmičenja. Jedna stvar koja se za mene ističe u svemu je činjenica da svaki finalista kreira vrlo različit i jedinstven ugođaj.

 

Kada uđete u kafić ili restoran, šta prvo primijetite? Šta je ono što kreira prvi utisak?

- Za mene, prvi utisak je općenito iskustvo. To je nešto što ne možete niti dodirnuti niti vidjeti.

 

Prema Vašem mišljenju koliko ugostiteljski objekti u regionu drže do trendova i koliko im je važan utisak koji ostavljaju na posjetioce kada je uređenje enterijera u pitanju?

- Mislim da je najveća greška koju može napraviti vlasnik restorana ili dizajner želja da kreiraju nešto što nema svrhu. Ukoliko znate zašto nešto radite, pomaže vam u usmjeravanju vašeg dizajnerskog razmišljanja. Kada postoji svrha, dizajn se desi i trendovi onda nisu ni važni.

................................................

Maya Stanić, (New York, SAD) – Rođena i odrasla u Sarajevu, Maya Stanić živi u New Yorku posljednjih 16 godina. Trenutno je angažovana na poziciji direktora Odjela za marketing i razvoj brenda najbrže rastuće mreže konferencijskih centara u SAD-u. Sarađuje sa međunarodnim arhitektonskim biroom Gensler na dizajnu i opremanju. Mayino široko iskustvo uključuje razvoj iupravljanje marketinškim inicijativama u ugostiteljstvu. Prethodno je radila na organizaciji strategije za New York Fashion Week i producirala brojne modne revije. Među ostalim aktivnostima razvila je i organizovala privatne muzičke događaje za za dobitnike Grammyja - Ellie Goulding,Cee Lo Green, Peter Bjorn and John. Maya je završila Srednju školu za ugostiteljstvo i turizam u Sarajevu, a ima diplomu za poslovni menadžment Baruch College iz New Yorka