Postoje kuće i kuće. One stare fantastične i autentične, zatim one moderne, cool, elegantne. A povremeno se pojavi nešto što izlazi iz uobičajenih okvira luksuznih domova.

Upravo je takva vila Casa Palerm. Arhitektonski biro Ohlab dobio je zadatak da izgradi dodatni smještaj hotela S Rota d'en Palerm, ali oni su se odlučili malo začiniti stvari.

Imanje na kojem je vila izgrađena nalazilo se u malenom selu Lloret de Vistalegre i okruženo je poljanama i šumom. Kako bi naglasili predivnu prirodu Ohlab dizajneri su projektirali kuću inspirirani odnosom 2.66:1, nazvanim "CinemaScope", radi se o širokom formatu koji je nastao u Hollywoodu tokom pedesetih godina, a osmislio ga je studio 20th Century Fox.

Što to u praksi znači? Ako netko sjedne na nisku klupu koja je smještena sa strane na betonskoj terasi može gledati živopisnu okolinu kroz kuću, nalik na okvir nekog starog kina. Pri tome je širina kuće samo 6 metara kako bi se izbjegli bilo kakvi stubovi i zidovi koji bi mogli poremetiti cjelinu prostora.

Ovim potezom dizajneri su željeli naglasiti činjenicu da je priroda najčešće najbolji umjetnik čiji rad imamo prilike posmatrati. Kako ništa ne bi narušili izabrana paleta boja u kući oponaša prirodu, tu su svijetle krem nijanse i poneki detalj u zelenoj boji, tako da postoji neometani kontinuitet između arhitekture i pejzaža.

Čitava građevina je prizemna i prostire se širinom placa, a s vanjske strane tu formu prate i dugačka terasa i infinity bazen.

Kao i u slučaju boja i odabrani materijali za komade namještaja su isključivo prirodni, tu su reciklirane keramičke pločice, kamen iz blizine, drvo i juta.

Tirkizni prozori su pozajmljeni iz tradicije Mallorce i osim što izgledaju dekorativno štite i od jakog sunca i dozvoljavanju povjetarcu da slobodno cirkuliše prostorom.

Ovo je jedno od onih mjesta za koje ste sigurni da vam lako može donijeti duševni mir.