Novonastala situacija uzrokovana zdravstvenom globalnom krizom mnoge je potakla na razmišljanje, ali i kako svoj rad prilagoditi izvanrednom stanju uslijed pandemije koronavirusa.

Sarajevski arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a Architecture tim povodom predstavio je projekt kuće na osami inspirisan samoizolacijom i motom #ostanikući. Nazvao ju je prigodno Stay at home te zamislio u nekom potpunom izoliranom, nenaseljenom ambijentu. Inspiraciju je pak, otkriva Armin, ponašao djelomično i iz jedne scene filma The Revenant.

“Prvu etažu kuće vidim kao open space s pogledom na sve četiri strane svijeta. Tu sam smjestio nekoliko zona, onu za čitanje, za vježbanje, spavaću sobu, ali i saunu. Na drugoj etaži nalazi se kompletna društvena zona, ali i terasa za vježbanje yoge, odnosno relaksiranje na otvorenom” objasnio je arhitekt Mešić koji dodaje kako cijeli projekt konstrukcijski vidi izvedenog u kombinaciji čelika i armiranog betona.

Kuća je pak prema njegovim zamislima postavljena na tzv. V stupovima što joj daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Sve skupa, riječ je o projektu koji je Armin zamislio da se proteže na 92 četvorna metra s terasom od 36, a kako izgleda, pogledajte u nastavku.

 

Izvor