1U svim specijaliziranim prodavnicama sa dekorativnim namještajem naći ćete patinirane i ručno bojene komode ili druge komade namještaja. Modificirane starinske komode unose dašak prošlosti i stvaraju osjećaj topline doma u modernim enterijerima.

...................................................................................................................

2Posjetite rasprodaju

Kada su u pitanju preuređeni komadi namještaja, poželjno je da to bude vaš ručni rad, preobrazba onog predmeta koji za vas ima emotivnu vrijednost.

Ukoliko nemate ništa od starog namještaja, a želite za svoj dom sami napraviti neki unikatni ukrasni predmet, posjetite rasprodaju starog namještaja i izaberite komad koji će se najbolje uklopiti u postojeći dizajn vašeg doma.

 

 

  

 

 

4Koristite ekološke boje

Svaki stari komad namještaja potrebno je prvo pripremiti za rad. To podrazumijeva da izbrusite stari lak ili boju sa predmeta sve do prirodne boje drveta. Koristite ručnu brusilicu, ali pazite da ravnomjerno skidate boju. Zatim, na glatku i ravnu površinu, nanesite željenu boju za drvo.

Najbolje je koristiti ekološke, mat boje na bazi vode. U zavisnosti da li želite ukrasiti svoju komodu dekorativnim ručno naslikanim motivima, koristite boje za slikanje po drvetu. Na kraju, nanesite završni sloj zaštitnog laka i vaša komada je spremna.


 

 

 

 

 

 

 

5Ne zaboravite unutrašnjost

Unutrašnjost komode obložite dekorativnim ukrasnim samoljepljivim papirom. Izaberite dekorativne ručkice (mogu biti i različite), ako je u pitanju komoda sa ladicama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8Bojenje četkom

Kada su u pitanju tehnike koje možete koristiti, osnovna je tehnika bojenja četkom. Nakon tog prvog koraka, pruža vam se bezbroj mogućnosti.

Možete se odlučiti za tehniku poznatu kao Shabby Chic, koja podrazumijeva da nakon što obojite komad namještaja, brusilicom izbrusite sloj boje na strateškim mjestima kako bi vaš komad namještaja imao izgled kao da je vremenom istrošen i kao da nije preuređivan. U Shabby Chic stilu obično se koriste svijetle pastelne nijanse, a preferira se bijela boja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6Slikanje po drvetu

Također, možete koristiti jednu od tehnika slikanja po drvetu, npr. tehniku svijeće, u kojoj se koristi dim svijeće koji na bijeloj pozadini ostavlja tragove čadži i to u nepredvidivim pravcima.

Jednostavno približite svijeću vašoj tek osušenoj bijeloj podlozi i ukrasite svoju komodu valovitim i beskrajnim linijama i sjenama.

 

 

 

 

Izvor