Kuhinjsko poluostrvo u suštini služi identičnoj svrsi kao i ostrvo, ali je za razliku od običnog ostrva ono fiksirano makar za jedan zid i dostupno je samo sa tri strane.

Poluostrvo se posmatra kao proširenje ostatka kuhinje, a ostrva su poznata kao samostalne jedinice, odvojene od ostatka radnih površina i namještaja.

Često služe kao zamjena za trpezariju, pogotovo kada pružaju dovoljno prostora za više od dvije osobe, no ujedno služe i za vizualno odvajanje prostora kuhinje od ostatka često otvorenog rasporeda kuće ili stana.

Dodavanjem kuhinjskog poluostrva u prostor stvara se ležeran kutak za doručkovanje, ispijanje čaše vina na kraju napornog radnog dana, rad za prijenosnim računarom ili sjeckanje povrća dok se družite s ukućanima koji sjede preko puta vas na barskim stolicama i pomažu vam u pripremi hranjivog obroka. 

Zbog svoje strukture, poluostrva predstavljaju savršen izbor za kuhinje manjih površina i daleko su efikasnija po pitanju upotrebe prostora.

U nastavku pogledajte odlične primjere kuhinjskih poluostrva u enterijerima i možda vas neki oduševi dovoljno da ga odlučite postaviti i u svojoj kuhinji!