Alisa Teletović, slikarka koja je izgradila uspješnu karijeru u Australiji gdje je živjela 17 godina, po povratku u Sarajevo donijela je ono najljepše i najvrijednije što je moglo stati u njene kofere. Uspomene.

Njima je ispunila staru kuću koju je zajedno sa svojim suprugom renovirala sa puno ljubavi i osjećaja za detalje. Kuća je podijeljena na tri stana, od kojih se dva mogu iznajmiti. U jednom, onom najljepšem, smjestila se njihova porodica.

- Uredili smo ga svim lijepim uspomenama i ukrasima koje bude sjećanja na naš život u Australiji. Ambijent je prilagođen današnjem vremenu. Kuhinja je u visokom sjaju, jer smo istu takvu imali u Australiji i za mene je ona bila praktična za kuhanje, lagana za čišćenje, a lijepa za pogledati - kaže Alisa Teletović dodajući da je taj spoj Australije i Bosne zajednička odluka njenog muža i nje.

Uvijek su zajedno odlučivali i birali sve - od pločica do namještaja. Imaju sličan ili čak isti ukus.

- Nekako smo se u tome već izverzirali, jer smo i u Australiji nekoliko stanova renovirali, a i napravili kuću koja je bila, i ostala mnogima, kao primjer u Melbournu po svojoj organskoj arhitekturi - objašnjava Alisa čije umjetničke slike krase svaki od stanova.

 

Evropljani najčešći gosti

Svojevremeno je izlagala u Australiji, a danas sve češće čitamo o njenim uspješnim izložbama širom Bosne i Hercegovine. Ona, kao umjetnica, uvijek kupuje ono što je inspiriše i nadahnuje.

- Naše stanove koriste mnogi stranci tokom odmora u Sarajevu. Izdajemo ih na kraći period uglavnom Evropljanima. Imali smo sreću da kroz to iskustvo upoznamo interesantne ljude, umjetnike, režisere, glumce, pjesnike ... - kaže Alisa.

Iako je prilaz kući prilično uzak i strm, čim se uđe u kuću svi posjetioci budu oduševljeni širinom stanova i otvorenim pogledom.

- Pored toga, prekrasno je spavati u ovoj kući. Čuju se zvukovi sa svih strana. Ezan, crkvena zvona, vrlo neobičan spoj mira i duhovnosti. Mnogi kažu da im to odgovara. Blizu su grada, a opet dovoljno izdvojeni da bi imali svoj mir i privatnost - kaže Alisa.

 

Život u Australiji

Dok su živjeli u Australiji selili su se puno puta. Bili su u Melbournu, Adelaidu, Pertu, gdje su se upoznali sa tamošnjim uređenjem enterijera.

- Australijanci svoje domove drže urednim, ali opuštenim. Imaju mnogo slika i umjetnina, na to troše novac. Mnogo se jede napolju u bašti i uz roštilj. Bašte su prekrasno uređene, sa cvijećem, putićima, pametno iskorištenim prostorom kao i ukrasima, skulpturama i fontanama. Domovi su moderno opremljeni sa dosta bjeline, svjetlosti i minimalnog namještaja. Doduše ima domova koji su urađeni u eklektičnom ili country stilu, gdje je namještaj divno urađen, ukrašen detaljima i antikvitetima. - objašnjava Alisa koja i sama voli unikate.

To joj nedostaje u Sarajevu. Odlazak u prodavnice sa antikvitetima, gdje može kupiti namještaj i dekoraciju u starinskom stilu, sa dobro urađenim, kvalitetnim drvetom.

- Dodatak radosti sa putovanja, sjećanje na jedan momenat, čini dom. Mnogo naših porodičnih fotografija, mnogo čajanki, lijepih slika, uspomena ... Mnogo toga smo ostavili, prodali, mnogo se toga kroz selidbe i oštetilo, ali mi sve čuvamo sa puno ljubavi i lijepog sjećanja - završava Alisa.

Za više detalja o iznajmljivanju stanova u kući porodice Teletović, posjetite ovu stranicu.

Ukoliko i vi želite da se vaša priča objavi na Enterijer.ba, pošaljite nam fotografije na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  i kontakt podatke.