... ušuškan između atraktivnih arhitektonsko-urbanističkih cjelina u samome srcu grada već na prvi pogled plijeni svojom jednostavnošću, šarmom i toplinom koja vas uvjerava da ste zakoračili u svijet skandinavskog dizajna.

mansarda

Skandinavski dizajn, sinonim, pojam, za čistoću linija i rafiniranost oblika gdje se u prvi plan stavlja funkcionalnost koja je u potpunosti podređena čovjeku i njegovom hedonizmu, nije ništa drugo nego materijalizovani dio filozofije poimanja života naroda sa ovih geografskih prostora.

Nakon otvaranja ulaznih vrata stana dočekat će vas ne naručito veliki, ali zato proporcijski logično dimenzionirani ulazni hol sa enterijerom koji svojom nenametljivošću stvara osjećaj kao da ste već bili ovdje. Zaista dobro za dobrodošlicu. Kao većina predprostora i ovaj vam dopušta da iz njega zakoračite u skoro svaki kutak stana. Konkretno, bez ikavih prepreka, vizuelnih u vidu staklenih ploha ili fizičkih -postavljanjem vrata, ulazni hol se sa jedne strane stapa sa jezgrom stana.

11 plan

Ali sa druge strane ipak postoje vrata. Jer još nikome nije uspjelo, ili palo na pamet, da prostor toaleta odvoji od drugih prostorija bez vrata. Ili mi još ne znamo za to. Ali je zato našim domaćinima pošlo za rukom da ga urede na zaista simpatičan i nadasve orginalan način postavljanjem polica sa knjigama na zidove. Možda je ovo još samo jedna potvrda izreke da dobra knjiga uvjek pronađe put do čitaoca.

6 img 8650 1

3 img 8602

4 img 8609

5 img 8622

10 spejl foldespejl ii

Jezgro stana, fizički i duhovno, čini višenamjenski prostor koji u sebi sjedinjuje funkcije pripremanja hrane, uživanja u njoj, druženja, intelektualnog rada i odmora. Ovaj prostor možda je najbolje opisati upravo danskom riječi "hygge" koja se najčešće prevodi kao opuštanje i udobnost, iako ima puno šire značenje koje se veže za svojevrstan način življenja u Danskoj, a koji se temelji na hedonističkim postavkama - ugađati sebi i živjeti u trenutku.

2 img 8568 2

7 img 2c36325ca46131de0dbbebf0

8 img a0cadd2865112549f627911f

Collinsov engleski riječnik je "hygge" 2016. proglasio za riječ godine. Od tada prevazilazi nacionalne okvire, postaje planetarno poznata kao sinonim za sretan život na danski način. Sigurno ne slučajno, pošto je Danska redovno, iz godinu u godinu, član kluba najsretnijih zemalja svijeta.

Opis tlocrtnog rješenje stana možda je najbolje započeti od već spomenutog višenamjenskog prostora dnevnog boravka kojeg smo proglasili za jezgro stana. Jer on to zaista i jeste. U svakome pogledu, prostornom i funkcionalnom, jer su oko njega kao nukleusa formirane prostorije čije izdefinisane namjene ne mogu biti dio jedinstvene cjeline dnevnog boravka pošto zahtjevaju malo više intime (kupatilo), mira (spavaća soba) i koncentracije (radna soba).

1 billede

Ali su tu, nadohvat, zahvaljujući dobrom arhitektonskom rješenju koje je omogućilo da se skupi kvadrati stambenog prostora "ne potroše" u hodnike i degažmane. Pogotovo ovdje, u ovome stanu koji se nalazi u srcu Kopenhagena. U jednoj od zona sa najvećom cijenom kvadrata kako stambenog tako i poslovnog prostora. A Kopenhagen ko Kopenhagen. Uvijek je pratio svjetske trendove, pa i kada su cijene u pitanju. I bio u samome vrhu.

Većina mansardnih stanova ima problem kako da "nabavi" dovoljnu količinu dnevne svjetlosti. Ali ne i ovaj. I to je njegova najveća vrijednost. Naravno uz lokacijsku.

9 img c9a2ff4aae6c1e60785df09d

13kopenha ki krovovi

12 img b2b2f23081d077b223834e8

U vrijeme ljeta kada su dani dugi i svijetli, iznenadit će vas obilje svjetlosti u svakome kutku stana. Za sunčanih dana čudesnu, pomalo nestvarnu atmosferu, stvara čarobno razigrana igra svjetlosti i sjene po zidovima i podu. A kada dođe zima i dani postanu nenormalno mračni, kada nestane te razigranosti svjetlosti i sjene po zidovima i podu, večera sa prijateljima uz čašu vina i svijeće, gledanje filma ili čitanje knjige ispod deke sa šoljom toplog čaja u ruci, učinit će ovaj stan sa pažljivo uređenim enterijerima još toplijim i dražim.

Eto, to je „hygge“, uživanje u svakome trenutku.

Fotografije: Nataša i Milorad Stojanović