Kada se vjenčao 1870. godine s Lily, preselili su se na farmu Nook, rezidencijalno imanje u Hatfordu. Tamo je napisao svoja najpoznatija djela, Pustolovine Toma Sawyera i Doživljaje Huckleberryja Finna.

marktwain1

Kuća pisca Marka Twaina pravo je američko blago. Njega mnogi povezuju s slikom bezbrižnog dječaka iz Missourija koji luta naokolo ulicama u potrazi za avanturama koje pretvara u nezaboravne priče. No ono što mnogi ne znaju je da je pravo ime, najomiljenijeg američkog pisca zapravo bilo Samuel Langhorne Clemens. Rođen je u malom selu Florida, u državi Missouri, kao šesto dijete Johna i Jane Clemens, a život je proveo u raskošnoj vili u Hartfrordu u Connecticutu.

Jedan od deset najboljih istorijskih domova na svijetu

Danas njegova kuća, koju je National Geographic proglasio 'jednom od deset najboljih istorijskih domova na svijetu', nudi ture zainteresiranim posjetiteljima za američku kulturnu istoriju i svima onima koji žele saznati više o Twainovom doprinosu njoj.

marktwain6

Twainov dom omogućava posjetiocima da steknu pravi dojam o tome kako je bilo živjeti u njegovoj kući, budući da svaki od turističkih vodiča predstavlja značajnu figuru iz Twainovog života u različito vrijeme (naprimjer njegovu kućnu pomoćnicu, služavku njegove žene, njegovog kočijaša i drugo), dajući u prvom licu izvještaje o njegovom privatnom životu i radu.

marktwain7

Kada je Twain prvi put posjetio Hartford 1868., odmah se zaljubio u njega, opisavši ga kao jedan od najljepših gradova koje je ikada vidio. U februaru 1870. poboljšao je svoj socijalni status oženivši 24-godišnju Oliviju (Livy) Langdon, kćer bogatog njujorškog trgovca ugljenom.

Nakon braka s Livy, odlučio se smjestiti i podići obitelj u Hartfordu. Te iste godine on i njegova supruga odlučili su se preseliti na farmu Nook, rezidencijalno imanje u kojoj su živjele brojne istaknute književne ličnosti, uključujući autoricu Harriet Beecher Stowe. Tamo odabiru elegantnu Vilu u srcu tadašnjeg viktorijanskog Hartforda.

Projekt njujorškog arhitekte

Izgrađen 1874., ljetnikovac je pažljivo projektirao njujorški arhitekt Edward Tuckerman Potter. Twainovi su također puno bili uključeni u projektovanje i izgradnju kuće u kojoj su trebali provesti 17 godina. Tokom tog razdoblja Twain je napisao svoja najpoznatija djela, uključujući Pustolovine Toma Sawyera i Doživljaje Huckleberryja Finna.

marktwain2

Na njihovu zabavu rado bi mnogi dolazili, a boravili bi u salonu koji je služio za svečane zabave i primanje gostiju. Soba je vrlo svijetla i prostrana, a posjetitelji uživaju u njoj promatrati obiteljsko blago.

marktwain3

U trpezariji se nalaze i brojni predmeti koji su nezaboravne uspomene. U tu prostoriju dolazili su mnogi gosti, umjetnici i diplomati, kako bi slušali Twaina na klaviru i njegove interesantne priče.

Improvizirana radna soba

Na kraju kuće nalazi se Twainova omiljena soba, soba za biljar, koju je koristio kao improviziranu radnu sobu. Navodno je sjedio u stražnjem kutu sobe i pisao i prepisivao. Danas je biljarski stol prekriven hrpom razbacanih bilješki i papira koji oživljavaju kreativnu atmosferu književne legende.

marktwain4

Unutar njegove spavaće sobe nalazi se masivni krevet koji mnogima plijeni pažnju, a navodno su ga Mark i Livy kupili u Veneciji. Zanimljivo je da su Twain i Livy svoje jastuke držali u podnožju kreveta. Prema Twainu, to su učinili kako bi sebi omogućili pogled na anđele koji su se nalazili na uzglavlju, što im je vjerojatno, dalo mir tokom spavanja.

marktwain5

Međutim, pravo središte njihovog društvenog života bilo je u biblioteci. Porodica se obično tamo okupljala kako bi pričala i razmjenjivala priče ili samo slušala kako Twain čita svoja djela.

Kada biste izašli iz kuće, uživali biste u zimskom vrtu koji je ispunjen očaravajućim zelenilom s kojeg se pruža pogled na cijelu Nook farmu, pa čak i na kuću Twainove susjede, Harriet Stowe, koja se nalazi odmah preko puta.