U svijetu dizajna enterijera, boje igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i izražavanju stila. Svake godine, Pantone, autoritet u oblasti boja, bira boju godine koja postavlja ton za različite industrije, uključujući i dizajn enterijera. Za 2024. godinu, Pantone je odabrao nježnu i toplu nijansu pod nazivom "Peach Fuzz" kao boju koja će dominirati svijetom dizajna i stvarati inspiraciju u mnogim domovima.

peach6

 

Nijansa svježine i optimizma

Peach Fuzz je boja koja se može opisati kao mješavina nježne breskvine roze boje i toplih svijetlih tonova. Ova nijansa donosi osjećaj svježine i optimizma, savršeno balansirajući između neutralnosti i suptilne energije. Boja je osmišljena da pruži osjećaj topline i udobnosti, istovremeno dodajući dozu sofisticiranosti prostoru.

 

Kako integrirati Peach Fuzz u enterijer?

Zidovi i tapete

Peach Fuzz može postati savršen izbor za zidove ili tapete u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Kombinacija ove nijanse sa bijelim ili kremastim namještajem stvara harmoničan prostor.

peach1

 

Nameštaj

Integrisanje Peach Fuzz u nameštaj je odličan način da unesete suptilan akcenat u prostor. Dvosjedi, fotelje ili jastuci u ovoj boji mogu dodati toplinu i eleganciju.

peach7

 

Dekorativni elementi

Dodaci poput jastuka, prekrivača, vaza ili ukrasnih detalja u Peach Fuzz boji mogu osvježiti prostor i stvoriti skladan ambijent.

peach8

 

Rasvjeta

Peach Fuzz može biti odličan izbor i za rasvjetu. Luster, sto ili podna lampa u ovoj nijansi doprinijet će stvaranju mekog svjetla i stvaranju prijatne atmosfere.

peach4

 

Kombinacija s drugim bojama

Peach Fuzz se sjajno kombinuje sa neutralnim tonovima poput sive, bijele i kremaste boje. Također, može biti uljepšavajući kontrast uz dublje nijanse poput tamnoplave ili smaragdno zelene.

peach5

 

Savjeti za održavanje harmonije

Suptilnost je ključ

Iako je Peach Fuzz prelijepa boja, treba je koristiti s mjerom kako bi se održala ravnoteža. Pretjerana upotreba može stvoriti previše dinamike u prostoru.

peach3

 

Kombinacija tekstura

Uključivanjem različitih tekstura, poput pamuka, svile ili jutanih materijala, može se postići bogatija dimenzija u prostoru.

peach9

 

Personalizacija

Dodavanje personalnih dodataka poput umjetničkih dijela, fotografija ili suvenira u Peach Fuzz nijansi čini prostor jedinstvenim.

 peach10


Peach Fuzz, Pantone boja godine za 2024, pruža priliku za osvježavanje i transformaciju enterijera. Ova nijansa, inspirisana toplinom i svježinom, može unaprijediti prostor stvarajući savremeni, elegantan ambijent. Kroz pažljiv odabir namještaja, dekorativnih elemenata i kombinaciju sa drugim bojama, Peach Fuzz postaje ključni element u kreiranju prostora koji odražava savremeni dizajn i lični stil.