Još od perioda starih Rimljana, lukovi su jedan od glavnih strukturnih elemenata u arhitekturi. Ne samo da podržavaju strukturu građevine, već izgledaju i veoma otmjeno u enterijeru i predstavljaju izraz elegancije doma.

 

Lukovi u novim projektovanjima

Ukoliko je uređenje enterijera ili projektovanje nove kuće u toku, jedna od sjajnih ideja jeste uvođenje lukova. Savremeni domovi današnjice sve manje potenciraju ovaj stilski oblik, ali to svakako ne znači da luk nema svoju primjenu u modernoj arhitekturi. 

Njihova primjena ima zadatak da naglasi ljepotu prostorije i pruži domu ličniji izgled, s obzirom da postoji mnogo načina za njegovu primjenu i dobijanje krajnjeg vizuelnog efekta.

 

Lučni koridor

Lučni koridori mogu da izgledaju sjajno u hodnicima i prolazima, te da na jednostavan način povežu dvije prostorije ili prelaz iz jednog dijela stana u drugi. Stvarajući mini sobe, prostor se 'razbija', što podsjeća na orijentalni stil.

Koristeći različit materijal ili boju luka u odnosu na ostatak zidova, njegova funkcija još više dolazi do izražaja. Dodatna tekstura i poigravanje sa drvetom, pločicama ili umjetničkim bordurama čini prostor osvježenim i potpuno drugačijim.

 

Materijali i oblik

Lukovi se u modernom enterijeru najčešće sreću u vidu plitkih varijanti. Oni se dodatno stvaraju probijanjem zidova i primjenom različitih materijala. Najpopularniji su svakako drvo, ukrasne lajsne, rimski lukovi izrađeni, također, od drvenih struktura, kao i keramačke pločice i veoma popularna ukrasna cigla.

Još jedan način za uvođenje luka u enterijer jesu lučni prozori ili vrata. Ova opcija je veoma popularna, jer stvara trendi i šik izgled, bilo u spavaćoj ili dnevnoj sobi.

Ipak, za primjenu lučnih formi i njihovo integrisanje u životni prostor, potrebno je posavjetovati se sa stručnim osobama koje mogu dati korisne savjete. 

Elegancija i šarm domova u kojima se lukovi nalaze dovoljno svjedoče o njihovoj popularnosti i sjajnom estetskom prizoru.