Trend soba ispunjenih dekorom od drveta koji se podudaraju je došao i (srećom) prošao. Miješanje različitih nijansi drveta prilikom ukrašavanja dodaje varijacije u boji, teksturi i dezenu, što prostor čini vizuelno privlačnijim. Ali koja je tajna kombinovanja različitih tonova drveta bez da prostorija izgleda kao popločana?

drvo1

Iako ne postoje stroga pravila, postoji nekoliko stvari koje možete imati na umu da biste postigli specifičan izgled ili atmosferu. U suštini šta to znači? Boje prirodnog drveta su neutralne, što ih čini prilično jednostavnim za ugradnju u bilo koju šemu boja. Od kontrastnih tonova do onih sa uzorkom, evo savjeta za miješanje i usklađivanje nijansi drveta kao profesionalac.

 

Mala otvorena konceptna kuća sa rustikalnom privlačnošću

U ovoj maloj kući otvorenog koncepta, sav drveni namještaj odgovara zidu od obnovljenog drveta. Trpezarijski stol od oraha, koje je poznato po svojoj čvrstoći, podiže zidove čokoladno smeđih tonova. Neusklađene trpezarijske stolice od bukve daju malo kontrasta. Drvo u tonu meda lijepo se uklapa ne samo sa karamelnim tonovima zida već i sa hrastovim podom.

drvo2

 

Kombinujte drvo sa modernim komadima

Četiri različita tona drveta ugrađena su u ovu malu kuhinju. Prekrasan prirodni oblik drvene radne ploče privlači poglede. Rustikalne, rezbarene drvene barske stolice od oraha daju osjećaj boho stila. Dodavanje zlatno žute kroz prilagođene hrastove ormare. Na podovima su daske od toplog oraha.

drvo3

 

Dodajte toplinu neutralnoj šemi boja s različitim tonovima drveta

Različiti akcenti u različitim tonovima daju toplinu ovoj neutralnoj dnevnoj sobi s hladnom šemom boja. Dizajnerski tim je ovdje upario bijele zidove sa podom od blijedog hikorja kako bi svijetli prostor izgledao veći. Keramičke pločice od umjetnog drveta prekrivaju kamin. Ormarić od oraha na lijevoj strani daje praktično skladište. Ležaljka i kamin su u boji hrasta.

drvo4

 

Koristite kontrastne boje i teksture

Umjesto usklađivanja drvenih komada, zadržite kontrast, posebno kada su u pitanju teksture i završne obrade. Od namještaja do ukrasnih dodataka, svi tonovi drveta prikazani u ovom skandinavskom stanu se uklapaju zajedno. Glatke drvene zdjele za serviranje izdvajaju se na robusnom trpezarijskom stolu. Crvenkasta konzola iz srednjeg vijeka napravljena od ružinog drveta upotpunjuje podove od zlatne hrastovine.

drvo6

 

"Uradi sam" drveni ukrasni zid u spavaćoj sobi

Blogerka, Kristin Eldridge, podigla je obične daske od šperploče na viši nivo koristeći različite nijanse bajca za drvo kada je kreirala ovaj "uradi sam" zid. Završeni projekat dao je njenoj spavaćoj sobi šarmantan moderni osećaj seoske kuće.

drvo5

 

Moderna bijela kuhinja sa toplim prirodnim tonovima drveta

Rustikalni drveni akcenti utoplili su ovu modernu bijelu kuhinju. Grubo obrađene stropne grede daju dramatičnost. Isječene drvene ploče na vrhu kuhinjskih barskih stolica. Jedinstvena napa sa drvenim ukrasima dodaje dašak sjaja.

drvo7

 

Drveni akcenti u modernoj crnoj dnevnoj sobi

Crni zidovi i različiti tonovi drveta daju ovoj dnevnoj sobi prednost. Donna Dufresne Design sa sjedištem u Portlandu, Oregon, uredila je prostor klasičnim namještajem iz srednjeg stoljeća. Na lijevoj strani je vintage sofa s okvirom od palisandra. Rešetkasti sto za kafu je od tamne tikovine. Pored ležaljke od crne kože nalazi se stol od panja. Drveni kamin razbija tamni zid.

drvo8

 

Kako kombinovati tople i hladne tonove drveta

Nemojte se bojati kombinovati hladne i tople tonove drveta u prostoru. U ovoj sobi za goste hladan, blijedi drveni pod uparen je sa tamnim, toplim drvenim zidovima. Posteljina u umirujućim hladnim plavim bojama i tepih u stimulativnoj i toploj nijansi crvene pomažu u balansiranju kontrastne šeme boja u sobi.

drvo9

 

Sirovo drvo dodaje teksturu modernom stanu

Različiti tonovi sirovog drveta daju teksturu spavaćoj sobi u malom, modernom stanu Egue y Seta, firme za dizajn enterijera iz Španije. Ugradbena pregrada je okvirna drvena građa od bijelog drveta. Daske od crvenog hrasta pokrivaju polovinu zida i pod.

drvo10

 

Odaberite šarene akcente koji ističu ljepotu drveta

Dekorativni akcenti u živim nijansama plave boje nadopunjuju prirodne tonove drveta koje je u ovoj trpezariji pokazao dizajner enterijera Orlando Soria iz New Yorka u Homepolishu. Rustikalni stol je od masivnog hrasta. Stolice sa pletenim sjedištima su od prirodne tikovine. Ploča uz zid sa desne strane je bajcana orahom.

drvo11

 

Srebrno obnovljeno drvo upareno sa podom od zlatnog hrasta

Obnovljeni zidovi od istrošenog drveta sa ljupkim srebrno-plavim nijansama kombinovani su sa plafonima i podovima od zlatne hrastovine u ovoj kuhinji.

drvo12

 

Stan prepun srednjevijekovnog stila 

U ovom stanu inspirisanom srednjevjekovnim stilom francuskog dizajnera enterijera Marion Alberge, smjeli potezi tirkizne boje idu zajedno sa raznim tonovima drveta. Noguchi sto za kafu ima bazu od prirodnog drveta trešnje. Zelena baršunasta ležaljka ima čvrst okvir od crnog oraha. Podovi od tvrdog drveta su obojeni u crnu ebanovinu. Drvene police i radni stol su od orahovog furnira.

drvo13

 

Pomiješajte savremene s rustičnim drvenim završnim obradama

Ova kuhinja savršena je mješavina savremenog i rustičnog stila. Moderni kuhinjski ormarići od oraha dobili su lični stil sa obnovljenim hrastovim pločama. Stolice, koje su također od oraha, daju industrijski osjećaj. Vintage drvena rasvjetna tijela dodaju dašak svjetlosnog kontrasta.

drvo14

 

Uparite kontrastne tonove drveta sa onim koje ima dezen

Spajanje različitih tonova drveta sa drvetom koje ima dezen, poboljšat će vizuelnu privlačnost prostorije, posebno kada je oskudno uređena. U ovom šarmantnom bungalovu dizajnerskog tima Taylora i Taylora, prekrasna konzola od mahagonija sa upečatljivim zrnastim dezenom na vrhu starog hrastovog poda.

drvo15

 

Trpezarija s namještajem od tamnog drveta

Tamni drveni komadi namještaja zrače luksuzom u ovom malom apartmanu. Trpezarijski set od crvenkastog drveta još je jedan vintage detalj.

drvo16