Svjetski dizajneri i proizvođači kuhinja užurbano kreiraju nove proizvode koji će obilježiti narednu godinu. Koji su to trendovi kada je upitanju kuhinja, saznajte u nastavku.

.....................................................................................................................................................

Fronte sa uzorkom

Mat fronte će i dalje biti popularan trend kada su u pitanju kuhinje, međutim u 2014. godini na tržištu će biti prezentovane i fronte sa teksturom koje su prelakirane mat satenskom bojom.

Cvijetni uzorci su novi trend i savršeni su u minimalističkim kuhinjama sa bijelim dekorom. Uzorci su učinkoviti pri privlačenju pažnje i razbijaju dominaciju jedne nijanse u prostoru. Bijele fronte sa uzorkom možete kombinovati sa tamnijim bojama poput tamno sive ili plave.


Detalji u boji

Bijele kuhinje će i dalje biti najpopularniji izbor, međutim novi trend za 2014. godinu je kombinacija moderne bijele kuhinje sa detaljima u jarkoj boji. Jarke pločice i dekorativni detalji nisu ništa novo kada je u pitanju dizajn kuhinje. Međutim, u 2014. godini ovaj koncept će otići korak dalje i unijeti novu dimenziju.

Boja koja se nameće kao kontrastna je 'curry' nijansa koja će kuhinju učiniti toplom i ugodnom. Curry boju možete koristiti sa još jednom jarkom bojom za detalje, kao na slici. Osim curry nijanse, tirkizna boja u kuhinji sa prirodnim hrastom i mangolija laminatom odličan je kontrast.

Staklo umjesto pločica i dalje je popularan izbor, s tim da u 2014. godini u trendu će biti staklo sa ilustracijama u jarkoj boji.


Tamna strana dizajna

Tamne boje sve su popularniji izbor kada je u pitanju dizajn kuhinja. Ipak, većina ljudi ih izbjegava budući da takve kuhinje zatvaraju prostor i čine ga manjim. U suštini, tamnim bojama se treba pristupiti sa oprezom.

Luksuzne tamne nijanse su veliki trend u dizajnu kuhinja za 2014. godinu. To su sivi tonovi i to od najtamnijih do svijetlih koji se pojavljuju na različitim materijalima - visoki sjaj, satin sjaj ili lak sa pepelom za tradicionalniji stil kuhinje.

Metalne teksture za kuhinju, poput tamno plave, sve su popularnije. Duboke tamne boje su luksuzne, elegantne i dolaze u različitim materijalima.


Metalik kuhinje

Za metalik kuhinje nije potrebno posebno predstavljanje budući da su već popularne kada je u pitanju moderni dizajn.

Boja šampanjca u kombinaciji sa bojom plavog čelika savršena je za one koji žele biti u trendu.


Minimalizam i dalje u trendu

Kako se dizajn kuhinja razvija i sazrijeva, sve se više cijeni čistoća kreacije. Postizanje čistoće u dizajnu zahtijeva minimalistički pristup prema kojem je 'manje više', odnosno ono što ne treba, nije prisutno.