Baner
Baner
Baner
Ideje Prostorije Spavaća soba Baldahin - mistični ogrtač za krevet

Nekada namijenjen samo kraljevima i državnicima, krevet sa baldahinom je simbolizirao rang i moć vlasnika.

..................................................................................
Krevetni zastori su tada imali praktičnu svrhu, jer su spavaču trebali pružiti zaštitu od hladnoće i propuha u slabo grijanim prostorijama. No, danas je prisutan u mnogim spavaonicama.


Potrebno je malo kreativnosti

Iako i dalje za mnoge može zvučati preegzotično, čak nedostižno, ovakav dodatak vašem krevetu možete napraviti uz malo kreativnosti i odgovarajuću tkaninu. Najlakši način da napravite baldahin za vaš krevet je da okačite komad platna na gornji dio okvira vašeg kreveta. Ako vaš krevet, pak, nema okvir predviđen za baldahin, postoje i drugi načini da dobijete bogati izgled baldahina i obavijete vaš krevet toplinom i bojom.

Vrlo efektan način je pričvrščivanje dvije garnišne na plafon sa bočnih strana kreveta. Jednostavno okačite odabranu tkaninu dovoljno dugu da se opušteno spusti na pod. Iskoristite vezice komplementarnih boja da podvežete tkaninu na visinu koja vam odgovara.
Elegancija četiri prstena

Naizgled pomalo dramatičan model kraljevskog baldahina izgledat će dobro u skoro svakoj spavaćoj sobi. Ovakav baldahin može se pričvrstiti na plafon ili bočni zid iznad uzglavlja odakle se ravnomjerno spušta na dvije ili tri strane kreveta.

Romantičan izgled krevetu možete dodati tako što ćete iznad uzglavlja na plafon okačiti jedan ili dva drvena ili metalna prstena kroz koje ćete provući odabranu tkaninu na način da podjednako pada sa obje strane kreveta. Raširite panele kako biste prikazali što više tkanine i prekrili krevet ili ih jednostavno zavežite i pustite da padaju sa strana kreveta. A kada smo kod prstenja, još jedan veoma atraktivan način je i postavljanje četiri prstena, po jedan iznad svakog ugla kreveta. Provucite odabranu tkaninu kroz svaki prsten tako da barem jedan kraj tkanine komotno pada po podu. Sa četiri panela vaš krevet će izgledati veoma elegantno.

Veliki izbor materijala

Kada je riječ o materijalima koje možete koristiti za baldahin, izbora je zaista mnogo. Tradicionalno se koriste materijali poput svile i baršuna, ali se u navedene svrhe može koristiti i muslin, cic, odnosno bilo koji od materijala za koji držite da će izgledati efektno u vašem enterijeru. Zbog lakšeg korištenja i jednostavnosti stila, baldahin treba biti dug toliko da komotno pada na pod. Prilikom usisavanja obavezno podignite tkaninu sa poda.

Za istaknut i profesionalan izgled obradite rubove baldahina, te odvojite dodatno vrijeme za odabir vezica za panele.