Baner
Baner
Baner
Ideje Stilovi Uredite dnevni boravak u japanskom stilu

Japanski stil uređenja enterijera je jednostavan, a u isto vrijeme i jedinstven.

..................................................................................

 

 

 

 

 

Iako za Japan vežemo prekrasne umjetnine i namještaj, dnevni boravci su uređeni veoma jednostavno.

Ukoliko želite dio svoga doma urediti u japanskom stilu, neka to bude zaseban dio stana ili kuće sa velikim prozorom. Japanski stil se obično realizira na ograničenom prostoru, tako da staklena vrata ili veći prozor prostoriju mogu vizuelno učiniti većom.

Shoji paneli

Za japansko uređenje enterijera karakteristični su 'shoji' paneli - to su veliki bijeli paneli koje koristimo da bismo pregradili prostorije, koje često koristimo i kao praktične pregrade za presvlačenje.

Kao konstrukcija su vrlo osjetljivi, jer su napravljeni od rižinog papira i letvica. Lako su lomljivi, tako da je potreban poseban oprez pri postavljanju ovih panela. Prednost ovakvog načina pregrađivanja prostorija je što svjetlost i zrak neometano prodiru kroz pregrade. Jednostavnim postavljanjem 'shoji' panela u tradicionalnu prostoriju, dobit ćete japanski model organizacije enterijera.

Roletne od bambusa ili zavjese od rižinog papira također će vaš dnevni boravak 'obojiti' japanskim stilom. Roletne se mogu držati spuštenim, ili biti podignute zbog lakše vidljivosti.

Niski elementi

Kada je riječ o namještaju, treba imati u vidu da japanski stil odlikuju vrlo niski elementi koji su tek neznatno viši od poda. Ovaj stil zapravo podupire ideju korištenja 'tatami' strunjača, koje mogu služiti za sjedenje, čak i spavanje. Veliki jastuci rspoređeni po podu uz veći prozor pružit će vam, uz odmor, i sjajan pogled.

A ako želite stvarno da si priuštite što autentičniji izgled japanskog dnevnog boravka, gore navedenim elementima dodat ćete ikebanu, koja predstavlja umjetnost aranžiranja cvijeća.

Glavni razlog zašto dnevni boravci uređeni u japanskom stilu izgledaju tako prostrano je taj što se elementi u prostoriji postavljaju zasebno i udaljeno od ostalih stvari u prostoriji. Na taj način prostor izgleda uredno i pregledno, što je preduslov za isticanje umjetnina ili lampi.