U kuhinji provodimo najviše vremena radeći i praveći nešto, za razliku od dnevnog boravka ili spavaće sobe, gdje se obično opuštamo.

Iz tih razloga, u kuhinji treba imati ugodnu atmosferu, kako bismo se osjećali lijepo, a ne pod stresom, dok pripremamo jela za nas i našu porodicu ili prijatelje.

Također bi trebala biti praktična i obezbijediti okruženje u kojem je lako raditi. Na taj način, ušetdjet ćemo više vremena jer je sve organizovano i ne moramo brinuti ni o čemu.

Zbog ovoga, najbolji izbor za dizajn kuhinje je ona koja je u savremenom stilu. Taj stil je minimalistički, učinkovit i pruža nam sve osnove za pripremu obroka i čuvanje sastojaka.

U savremenom kuhinji nikada nećete naći nešto što je tehnološki višak ili je tu samo zbog toga. Sve je korisno i sve ima svoju svrhu. Plakari i radne površine su imperativ, naravno, i što ih više ima, lakše ćete raditi.

Sve u kuhinji je obično dizajnirano u skladnim geometrijskim oblicima i ravnim linijama, i nema puno ukrasa. Možete odabrati neke detalje kako biste razbili monotoniju, kao što je impresivan luster, neke biljke ili umjetninu, ali trebate biti umjereni u tome.