Veliki povratak pastelnih boja u dizajniranju enterijera nije samo još jedan novi trend. To je način da se pomoću jednostavnih umirujućih tonova povrati mir u domove, koji je narušen brzim i stresnim tempom života današnjice.

 

Široka paleta pastelnih tonova

Lagana žuta i narandžasta, svijetli tonovi plave i zelene, sivoplava, krem-siva, lila, nježno tirkizna, paleta može da bude dosta široka, a samim tim i boje unutar doma. One se često nazivaju i „suptilni hlad“, odnosno nagovještavaju mir i odmor unutar prostorija koje su njima obojene i predstavljaju pravi odmor za oči i dušu.



Skladni spojevi pastelnih tonova u kombinaciji sa namještajem koji se posjeduje, sa materijalima i rasvjetom, čine da ambijent izgleda svježe, novo i magično. Lagan, suptilan dodatak ovih nijansi stvara domove od stila. Tu je osnovna i najveća zasluga pastelnih boja.


Idealan izbor za male prostore

Nježne nijanse, također, čine odličnu temu za sve manje sobe i stanove. One imaju tendenciju da odaju iluziju većeg prostora. Tako se za manje prostorije, kao što su mali, uzan hodnik, malo kupatilo ili mala dječija soba, uvijek savjetuju pastelni tonovi, koji vizuelno „otvaraju“ prostor. Tako se stvaraju jasni i čisti enterijeri, što je mnogima veoma bitno i zbog toga i biraju nježnu lavandu ili lagano zelenu.

 

Vintage stil nezamisliv bez pastelnih boja

Uz pastelne tonove je veoma popularan i kroz njih se prožima – vintage stil. To je stil koji plijeni „oronulim“ izgledom enterijera, šikom, starim, restauriranim namještajem ili novim koji je dizajniran tako da izgleda kao stari.



Uz upotrebu dominantne bijele i ostalih pastelnih boja, potom sivih nijansi starog drveta i mnoštva detalja, dočarava se atmosfera šarma francuskih provincija, seoskih enterijera, u novom dizajnu. Vintage kao veoma popularan danas je nezamisliv bez pastelnih tonova.

Uz detalje u nježnim nijansama, zidove, namještaj koji ne mora nužno da bude taman i masivan, personalizuje se lični prostor i, kako se u uređenju enterijera često kaže, kuća se pretvara u dom. Neformalna, opuštena atmosfera i mir zagarantovani su uređenjem doma pastelnim bojama, a nedavno su ove boje predstavljene i kao apsolutni trend za narednu godinu. Budite u trendu!