Dizajn stepeništa može da unaprijedi dekor svakog doma. Boje, naljepnice, pločice i slične dekorativne alatke mogu da pomognu u poboljšanju izgleda stepeništa.

 

Boje gazišta

Česta praksa kod nas je da se stepeništa izrađuju od drveta ili da se oblažu keramikom. I jedna i druga opcija ima svoje prednosti, međutim za nešto drugačiji utisak potrebno je u ovaj prostor unijeti malo boje.

Gazišta ili dio ispod njih (ovisno od želje) mogu da se prefarbaju u različite nijanse, ukoliko se radi o drvenim podlogama. Tako je na fotografiji prikazana varijanta sa tirkiznim detaljima. Međutim i crno-bijeli kolorit i kombinacija smeđe-krem i mnoge druge nijanse mogu da unesu velike promjene.

Što se tiče izbora keramike, često su to neutralni tonovi sivo-krem-bijelih pločica. Međutim, mozaik gazišta ili pločice koje u sebi imaju komade ogledala veliki su hit u dekoraciji stepeništa. Odvažite se i izaberite nešto vedrije tonove i strukture.

 

Ograda i rukohvati

Ovo su dijelovi stepeništa koja se itekako zanemaruju prilikom dekoracije. Kako nam priroda i kalendar svakog mjeseca podare nešto drugačije, tako se i dizajn i inovativnost stepeništa može unaprijediti veoma često. Od boja, preko materijala – dekoracija rukohvata i ograde može biti veliki plus i brza i vidljiva promjena u dekoru doma.

Sezonski detalji poput svjećica u decembru, omorikinog ili bršljanovog lista, proljetnih vjenčića, šarenih trakica ili nježnih tkanina, ovaj dio stepeništa je veoma pogodan za dekoraciju.

Iskoristite periode dječijih rođendana ili porodičnih proslava za zanimljive ideje koje će uljepšati prostor doma.

 

Zid uz stepenište

Prazni i neutralni zidovi uz stepenice oduzimaju šarm ovom prostoru. Ogledala, lijepi ramovi sa fotografijama, uokvirene slike, šarene tapete i suveniri mogu naći svoje mjesto pored stepeništa. Vizuelno povećan prostor, kao i ispunjenost zida, dvije su stvari koje najčešće nedostaju uskim i neuglednim stepenicama. Uz pravi izbor nijansi i detalja, ovaj problem dobija svoje rješenje.

Ipak, potrebno je izbjegavati glomazne i oštre predmete u ovom dijelu doma, kako bi sigurnost ukućana bila na prvom mjestu.