Svježi začini jelima daju intenzivniji i bolji okus. Pokušajte ih uzgojiti u svojoj kuhinji. Bosiljak, kao najpopularniji začin, bit će sjajan za početak!

 


Jednostavan uzgoj

Najpoznatije vrste bosiljka su slatki i grmoliki, koji je prikladniji za uzgoj kod kuće.



Bosiljak možete uzgojiti iz sjemena i to sadnjom u proljeće. Najbolje je pri tome koristiti saksije od terakote u koje ste prvo stavili kamenčiće, zatim zemlju, pa sjemenke i opet tanji sloj zemlje. Tako zasađeno sjeme potrebno je obilno zaliti i staviti na toplo i svijetlo mjesto. Ovaj proces možete započeti i zimi ali u tom slučaju saksiju stavite na radijator.

Klijanje traje sedam do petnaest dana. Ako je saksija promjera 20 centimetara, bit će vam dovoljno pet do šest sadnica. Ne smije biti gusto posađen jer traži prostor.



Također u većim supermarketima možete kupiti lončanice s već posađenim biljkama. I njih je potrebno presaditi i prorijediti ukoliko su zasađene previše gusto.


Dajte mu sunca

Bosiljak držite na svijetlom i sunčanom mjestu zaštićenom od vjetra i propuha. Ne podnosi temperaturu nižu od deset stepeni Celzijevih. Redovno ga zalijevajte, ne previše, i povremeno prihranite. S obzirom na to da bosiljak koristite za ishranu budite oprezni kod gnojenja. Zaboravite hemijske proizvode i poslužite se otopinom bijelog luka, usitnjenom korom banane, ljuskom jajeta i ostacima kafe za prihranu ove biljke.



Svježe listove možete brati čim se rastvore. Čupkajući vrhove mladih biljaka za potrebe kuhanja, održavat ćete oblik grma i cijelu biljku na životu.

Saksije možete držati na kuhinjskoj ploči, prozoru ili okačene na zid. U svakom slučaju krasit će vaš dom kako izgledom tako i ugodnim, aromatičnim mirisom.


Kralj začina

Naziv bosiljak potječe od grčke riječi „basileus“ što znači „kralj“ ili „kraljevski“. Zavisno od podneblja zovu ga još i bosiok, bosilje, bašelak, murtila, masliđan, marjanec...



Ova biljka nije kralj samo po imenu nego i po svojim osobinama. Savršen kao dodatak jelima zbog svog osebujnog mirisa i okusa, pretvorit će i najprostiji sendvič u kraljevsku gozbu.