Proljeće je period obnavljanja i regeneracije. Sa svakim danom koji dolazi, sve je više dnevne svjetlosti. Cijeli svijet se budi i to se primjeti na svim poljima.

Ovo je period godine kada se naše omiljene vrste cvijeća preobražavaju iz pupoljka u cvijet. Ovih 10 proljetnih vrsta dospjele su na listu ne samo po svom izvanrednom cvatu, već i po drugim karakteristikama koje su vrijedne spomena. Neke uzbuđuju naša čula opojnim mirisom, dok se druge razmnožavaju tako brzo da nam uzgoj čine jednostavnim. Pogledajte top deset biljaka koje će nadahnuti ovu sezonu.

Jaglac

Prikladno je da započnemo ovu listu sa jaglacima. Značenje njegovog imena je "prva ruža" zato što je divlji cvijet tradicionalno prvi cvijet proljeća. Ova izdržljiva višegodisnja biljka može se prepoznati po svojim uvijenim listovima i listovima koje okružuju svijetlo-žuti centar. Cvjeta u različitim bojama, uključujući žutu, rozu, ljubičastu, plavu i bijelu.

jaglac

U proljeće voli biti izložena direktno suncu, ali kada vrijeme otopli, preferira djelimični hlad/sjenu i nižu temperaturu. Lagano kisela tla (pH 6,5) koja su bogata kompostom i trulim lišćem, najbolja su za njih. Biljku jaglaca kupite u rano proljeće. Jednostavno ih razdvojite i starije biljke presadite odmah nakon što završe s cvjetanjem.

Afrička ljubičica

Jednostavna za rasti i prilagodljiva zatvorenim uvjetima prostora. Afričke ljubičice su jedne od najpopularnijih cvjetnica doma. Cvijet se javlja u različitim veličinama i bojama, uključujući tamno plavu, bijelu, boju lavande, rozu, crvenu i druge.

ljubicica

Bilo da ih zasadite u otvorenoj basti ili u saksiji pored vaše sudopera, potrudite se da primaju indirektnu svjetlost. Idealna dnevna temperatura obuhvata raspon između 75 i 85 ° Fahrenheit (23,8 i 29,4° C), dok bi noćna temperatura trebala iznositi između 10 i 15 stepeni niže. Držite zemljište rastresitim i dobro dreniranim. Miješanje lišaja i mahovine je preporučljivo. Presađujte afričku ljubičicu nakon što preraste saksiju.

Narcis

Ne dozvolite da vas narcis zavara svojom ogrlicom latica i nježnim izgledom - ova biljka je "jaka kao nokat". Iako izgleda nježno, lako se odupire čestim štetočinama kao što su glodavci, zečevi i poljski miševi. Manje vrste narcisa, bliže rodu divljih vrsta, cvjetaju bez puno održavanja. Narcisi mogu podnijeti razne vrste zemljišta, ali preferiraju nižu temperaturu i vlažna područja u bašti.

narcis

Lukovica biljke se sadi u jesen, a cvjeta u proljeće u nizovima žute, roze, boje breskve ili bijele - uvijek sa narandžastom trubom u sredini. Pri sadnji lukovica narcisa, spojite ih desetak zajedno, radi maksimalnog vizuelnog utjecaja. 

Tulipani

Tulipani su odličan dodatak za svaki vrt. Pošto su dostupni u svim duginim bojama izuzev plave, tulipanima možete obojiti svoj vrt. Pomiješajte ih sa jednogodišnjim i višegodišnjim, vodeći računa da kratke biljke posadite ispred. Sorte tulipana variraju od niskih do veoma visokih i sve se mogu podrezivati.

tulipan

U oktobru i novembru lukovice biljke posadite na sunčano mjesto, koje ima dobru drenažu. Ako su zime blage, decembar također može biti prikladno vrijeme za sadnju. Lukovicu kratke sorte tulipana zasadite 10 centimetara u dubinu, a dužu vrstu oko 20 centimetara. Uvijek ravni dio lukovice postavite prema dolje.

Šafran

Mnogi šafrani iskoče pred kraj zime ili u rano proljeće. Ponekad se probija i kroz snijeg. Imaju visinu od 8 - 15 centimetara. Ovo cvijeće u obliku šolja popularno je u baštama. Možete ih vidjeti u ljubičastoj, plavoj, žutoj, bijeloj i prugastoj verziji. One se vremenom razmnožavaju, tako da možete zasaditi pelcere različite starosti kako biste im produžili sezonu cvjetanja.

safran

Pronađite mjesto u vašem dvoristu, s dobro dreniranim zemljistem i direktnim sunčevim zrakama s minimalnim hladom, i zasadite lukovicu u oktobru. Prvo rastresite tlo baštovanskom viljuškom, pomiješajte oko osam centimetara komposta sa zemljom, a zatim zasadite lukovice biljke na dubinu od 10-tak centimentara, okrenutu prema gore.

Dalija

Postoji oko 50 vrsta dalija i svaka od njih nudi eksploziju boja u vašem vrtu. Dalije mogu imati cvjetove u obliku diska ili krakova, ljubičaste, crvene, bijele ili žute boje, u zavisnosti da li su ukrasne ili divlje. Mnoge imaju segmentirane i nazubljene listove.

dalija

Ovo markantno cvijeće može rasti iz sjemenki ili gomolja. Samo raspršite sjemenke u tlo koje je zaliveno i smješteno u ravne kontejnere. Onda ih lagano prekrijte s još malo natopljene zemlje, brinući o tome da ih pažljivo zalijete. Klice će izaći za nešto manje od dvije sedmice. Gomolje, s druge strane, moraju biti posađene, kada je temperatura tla oko 15,5°C, što znači u periodu između sredine aprila i maja.

Geranija

Geranija se smatra multifunkcionalnom proljetnom biljkom. Možda ste vidjeli da se geranije prelijevaju preko prozorskih saksija. Mogu biti crvene, roze, ljubičaste. Teško je ne primijetiti njihove svijetle boje. Ali ove hrabre ljepotice također čine odlične graničare bašte, tako da ih možete koristiti da biste popunili vrt ili da ukrasite kamenite površine.

geranija

"Geranium" je termin koji obuhvata eklektičnu skupinu biljaka, koje mogu biti jednogodišnje i višegodišnje. Neke preferiraju sunčevu svjetlost i mogu narasti i nekoliko stopa u visinu, dok neke vole sjenu i ostaju nisko pri zemlji. Unatoč ovim razlikama, geranije karakterizira njihova jednostavnost pri održavanju i mogućnost lakog razmnožavanja, kao i otpornost na divlje životinje. Pri sađenju geranija pobrinite se da je rupa u koju ih sadite duplo veća od prisadka. Kada biljka završi sa cvatnjom, potrebno ju je ošišati do prijašnje veličine.

Petunija

Nježne latice i fin miris petunije čine ih logičnim izborom za vrt. Bilo da ih sadite u posude ili direktno u vrt, petunije će vaš vrt učiniti veličanstvenim od početka proljeća pa sve do prve zime. Pričekajte da se tlo zagrije do 15,5° C prije nego što posadite petunije u vaš vrt. Postoji više stotina sorti ove biljke, koje se dijele na osnovu veličine i staništa rasta.

petunija

Dobra drenaža zemljišta je važnija od bogatog zemljišta, kada je riječ o održavanju zdrave petunije. Ovoj biljki je potrebno minimalno pet sati osunčanosti svakog dana, jer je svjetlost jedini važan faktor koji utječe na rast biljke. Ne zaboravite da uklonite procvjetale pupoljke sve do grančica ili ih otkinite i odsjecite kako biste podstakli dalji cvat i pomogli biljci da ostane zdrava i svježa.

Veronikin izbor

Veronikin izbor je posebna vrsta cvijetnih klementisa, koja je dio porodice ranunculaceae. Loza ove listopadne penjačice može doseći i do 2,5 metra visine, dok cvijeće često doseže 23 centimetra u obimu. Omiljeni su zbog svog svijetlo-ljubičastog cvijeta s prugama boje lavande.

veronikinizbor

Pupoljci veronikinog izbora se otvaraju u rano proljeće i ljeto. Ova biljka se smatra jednogodišnjom i najbolje raste kada je posađena u vlažnom području, dobro dreniranom zemljištu, gdje prima djelimičnu sunčevu svjetlost. Prije cvjetanja u proljeće, pružite lozu biljke u željeni oblik.

Visterija

Visterije predstavljaju povijene lozice s ogromnim nakupinama cvijeća koje se spuštaju i koje su ljubičaste, bijele, plave ili crvene boje. Njegov slavni miris cvjetova i snažan opseg rasta, čine ovu biljku posebno atraktivnom za otvorene vrste bašta. Idealni uvjeti su duboko, vlažno zemljište i puni sunčev sjaj ili lagani osjenak. Nemojte se iznenaditi ukoliko biljka poraste i više od tri metra u vašem dvorištu. Budite spremni da ga posiječete tako da se ne spusti na obližnju vegetaciju.

visterija

Biljka raste u visinu od 3 do 4,5 metra u ljeto i jesen. Mjesto za sađenje bi trebao biti dovoljno duboko za korijen i duplo šire od njega.