Uporna i kreativna osoba koja zna šta želi u životu, koja je sa četiri godine, dok je crtala ispod trpezarijskog stola, maštala o tome kako će jednog dana postati umjetnik - ovako sebe opisuje 24-godišnja Saška Mirjanić koja je status magistrice dizajna enterijera i dizajna namještaja stekla na prestižnom IUAV Venezia univerzitetu. Nakon rada za italijanski RNDR studio, vratila se u rodni kraj gdje je zaposlena u ARH - BIRO Gradiška. 

Po prvi put je član međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu, takmičenja za najbolji dizajn enterijera u regionu. Sa njom smo razgovarali o upotrebi eko proizvoda u dizajnu enterijera, inspiraciji i vizualizaciji.

 

Šta se desilo sa Vašim crtežima koje ste spomenuli na početku?

- I danas volim da sednem i listam ih. Gde god da živim, uvek idu sa mnom. U osnovnoj školi sam znala da želim biti dizajner enterijera i tako sam krenula tim putem već od srednje škole u Banjaluci, preko osnovnih studija u Beogradu, do master studija u Veneciji.

 

Pri dizajnu enterijera i namještaja da li prvo birate materijal ili tražite inspiraciju za dizajn?

- Uvek krećem zahvaljujući nekoj inspiraciji. Rešavam dizajn, funkciju, konstrukciju. Materijalizacija je jednostavno sastavni deo toga. Rešava se u hodu.

 

Kako birate materijal i da li koristite eko proizvode u svom radu?

- Što se tiče dizajna nameštaja, volim kvalitetne materijale zbog dugotrajnosti i lepote proizvoda. U svetu enterijera, "prirodno" je širok pojam koji obuhvata svaki obnovljiv izvor koji se koristi za upotrebu sakupljen od zemlje. Ovih dana, potrošači postaju sve više svesni kvaliteta EKO proizvoda. Proizvodi koji su manje obrađeni su bolji za nas i životnu sredinu. 

Priroda ima ogroman uticaj na trendove u dizajnu. Kada je u pitanju stvaranje trendi enterijera, korišćenje eko materijala je definitivno put kojim treba ići. Dizajneri se trude da odaberu proizvode koji donose prirodu u vaš dom, što znači da imaju priliku da ih uključe u skoro svaki aspekt vašeg dekora. 

 

 

Koji dio procesa izrade namještaja i dizajniranja enterijera Vam je najuzbudljiviji?

- Najuzbudljivi deo procesa jeste kada 3D vizualizacija prelazi u stvarnost, i kad u toku izrade nameštaja ili enterijera radim sa ljudima koji to izvode, realizuju, raznih struka i zanimanja da ih ne nabrajam. Ima toliko divnih ljudi koji sam upoznala i od kojih može mnogo toga da se nauči, jer šta vam vredi 3D vizualizacija ako nema ko da realizuje to što ste zamislili.

 

Kojim vrijednostima se vodite pri dizajnu namještaja i uređenju enterijera?

- Da bi se došlo do dobrog rešenja dizajna nameštaja ili dobrog enterijera, zavisi od dizajnera. Treba posedovati kreativnost, komunikativnost, snositi odgovornost, biti timski igrač, biti prilagodljiv, spreman na razne situacije, rešavati probleme, ... Na kraju najbitnije je biti uporan, kako bi svoje misli sproveo u delo.

 

Šta vas čini drugačijim od ostalih dizajnera?

- Konkretno u Bosni i Hercegovini ne znam ni jednog dizajnera enterijera, samo arhitekte koji su i dizajneri. To me već čini drugačijom. 

 

Koji je Vaš najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri?

- Teško mi je govoriti o uspesima u karijeri jer će ih tek biti, ali za moje godine moj najveći uspeh je rešavanje enterijera za jednu prelepu modernu vilu u Pragu.

 

 

Čega se najviše bojite kada je poslovni razvoj u pitanju?

- Ne bojim se apsolutno ničeg jer mogu samo da napredujem u svom poslu i da pređem u dizajnere seniore, što jedva čekam.

 

U čemu još uživate osim u dizajnu enterijera?

- Mene ne drži jedno mesto. Više od mesec dana nisam u jednoj državi. Volim da putujem, upoznajem nove ljude i kulture. Volim jahanje. To je moj hobi. Prosto volim sve životinje, tako da ako nisam u mom rodnom mestu gde imam konje, onda idem na hipodrome.

 

Po prvi put ste članica međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu. Koja tri ugostiteljska objekta biste posebno izdvojili kada je Evropa u pitanju?

- Jeste ovo mi je prvi put da učestvujem u žiriju i stvarno mi je čast. Nadam se da ćemo se nastaviti družiti i narednih godina. Što se tiče objekata, ima ih mnogo ali ove bih izdvojila - De Librije (Holandija), Besame Mucho (Italy), Blue Wave (Spain)