Prije skoro tri godine pisalo se o bebama u Finskoj koje po rođenju od države dobiju kutiju sa odjećom, posteljinom i igračkama. Sama kutija sa madracom na dnu u prvim mjesecima života predstavlja im krevet. Sada se ova ideja proširila širom svijeta.

 

Finska tradicija koja traje već skoro stotinu godina omogućila je toj zemlji najnižu stopu smrtnosti novorođenčadi na svijetu. Finska vlada je, šireći ideju, kutiju Thula Baba Box poklonila vojvotkinji od Cambridgea kada je očekivala prvo dijete.

Potom su trojica očeva iz Finske pokrenula posao osiguravajući kutije klijentima širom svijeta. Isto su učinile i dvije žene iz SAD-a, a sada postoji sličan biznis i u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama svijeta.


Prilagođavanje sadržaja kutije

Ovu veoma jednostavnu ideju, koja je očigledno vrlo efikasna, testirali su zdravstveni stručnjaci ustanovivši da spriječava brojne potencijalne probleme, od infekcija do gušenja. 

U Južnoj Africi plastičnu kutiju majke najčešće koriste kao kadicu za kupanje bebe. U mnogim zemljama postignut je i važan cilj kutije - majke su ohrabrene da od ranog stadija trudnoće odlaze na kontrolne preglede u klinike, te je smanjen rizik od prenošenja virusa HIV-a sa majke na bebu.

- Finska kutija je sjajan primjer dizajna koji unosi promjene u život nacije - kazao je Ernst Hertzog, južnoafrički poduzetnik koji se nada da će kutija jednog dana postati dio nacionalnog programa.

Studentica Karima Ladhani ima sličnu ideju o adaptaciji finske kutije uslovima korištenja u Južnoj Aziji. Ona je razvila projekt Barakat Bundle koji je implementiran u ruralnoj bolnici u Jagadiyi, Indija. Tamošnja kutija podrazumijeva čistu opremu za bebu kako bi se spriječile infekcije prilikom ili poslije porođaja, a mreža protiv komaraca štiti bebe od malarije.

- Novim majkama smo željeli osigurati jeftine solucije za spašavanje života njih i njihovih beba, posebno usmjerene na najčešće uzroke koji dovode do smrti novorođenčadi i porodilja - kazala je Ladhani.

Olakšajmo majkama

Isti pilot projekt u Londonu, u saradnji sa američkom kompanijom Baby Box Co, ima za cilj edukaciju.

- Iako podrazumijevamo da ljudi imaju novca za kupovinu krevetaca, to nije uvijek istina - kaže Karen Joash, konsultant opstetričar i ginekolog u bolnici Queen Charlotte's and Chelsea u Londonu. Ona vjeruje da kutija omogućava majkama da drže bebu u istoj sobi u kojoj su i one jer ju je lako prenositi, a sve to je korisno za povezivanje.

Oko 600 kutija bit će poklonjeno ženama koje se u narednih nekoliko mjeseci porode u toj bolnici.

Slični projekti provode se i širom SAD-a, a najviše u Texasu gdje je u 2013. godini zabilježena najviša stopa smrtnosti novorođenčadi u cijeloj državi - 7,1 posto. Stoga su pripremili oko 36.000 ovih kutija, posebno želeći da ohrabre roditelje da ne spavaju u istom krevetu sa svojom djecom.

Finci nude stručna savjetovališta

U Australiji ovaj pilot projekt tek treba zaživjeti, a u Kanadi su ga uveli u oktobru 2015. godine. Njihov cilj je da pomognu roditeljima koji dobijaju prvo dijete, a posebno majkama koje, kada očevi odu na posao, ostaju same sa bebama. Ističu da je ključ u monitoringu, te roditelji biraju mentora s kojim će biti u kontaktu, putem telefona ili posjetom, oko 20 puta od 32. sedmice trudnoće do perioda kada beba napuni šest mjeseci.

- U Kanadi smo uočili da porodica i prijatelji često vide neki problem, ali ne žele ili im je rečeno da se ne miješaju. To sada želimo promijeniti - kazala je Karen Benzies sa Univerziteta u Calgaryju.

Finska vlada je poručila da su svjesni globalnog interesa za njihove kutije za bebe i često savjetuju ljude iz drugih zemalja, a sada su uveli i prezentacije u ambasadama širom svijeta.