Ukrasite svoj dom toplim bojama jeseni pretvarajući opalo lišće u buket ruža.


Šta vam je potrebno?

Jedna ugodna šetnja ulicama prekrivenim opalim lišćem bit će dovoljna da pronađete glavni sastojak koji vam je potreban za ovaj mali projekat.



Odaberite dvadesetak listova različitih veličina, opalih s drveta javora. Neka budu suhi ali svježe opali tako da se mogu savijati, a da pri tome ne pucaju.

Pored toga trebat će vam makaze, cvjećarska traka i nekoliko suhih grančica prikupljenih zajedno sa lišćem.

Korak po korak

1.    Za početak uzmite jedan od manjih listova tako da gledate naličje lista i savijte mu krajeve prema unutra. Zatim urolajte listić s jednog kraja ka drugom. To će biti središnji dio ruže.



2.    Uzmite drugi veći list, gledajući u njegovo naličje i savijte srednji kraj lista ka unutra. Zatim smjestite mali urolani list u središte većeg, savijte njegove preostale krajeve prema sebi i urolajte ga oko prvog. Nastavite rolati listove jedan oko drugog sve dok ne postignete željenu veličinu ruže.


3.    Držite napravljenu ružu čvrsto da vam se ne odmota i cvjećarskom trakom omotajte peteljke listova. Ako su peteljke suviše kratke dodajte jednu od suhih grančica koje ste prikupili s lišćem i zajedno s peteljkama zamotajte i učvrstite pomenutom cvjećarskom trakom. Ako vam je lakše možete se poslužiti i cjećarskom žicom za učvršćivanje svakog pojedinog cvijeta.


Ovaj lijepi buket ponosno izložite na svom stolu ili obradujte dragu osobu poklonivši joj „jesenje ruže“.