Stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić savjetovala je čitateljku Anu o kombinovanju dvije dnevne zone – kuhinje i dnevne sobe u jednu prostoriju. Pregrade u vidu harmonika vrata, panela ili pak polica mogu biti rješenje za sve enterijere sa sličnom problematikom.

..................................................................................
Poštovani,

molim vas za savjet kako namjestiti dnevnu sobu u kojoj se ujedno nalaze i kuhinja i blagovaonski stol koji nam zadaje najviše problema. Ne znamo gdje ga smjestiti , a da nije na sredini sobe? Šesteročlana smo obitelj, ali nas je većinom četvero stalno u stanu (roditelji i četvero djece, koja su 27, 21 i 15 godina).

Položaj kuhinje ne bi htjeli mijenjati. U sklopu kuhinje nije hladnjak, koji također treba negdje smjestiti. Dimenzije hladnjaka su 90/178/74 cm.

U dio sobe za odmor smo planirali staviti kutnu garnituru ili nešto što bi ujedno poslužilo kao pomoćni ležaj za eventualne goste. U sobi treba biti kuhinja, hladnjak, blagovaonski stol, garnitura za sjedenje i regal za televizor.

Kuhinju ne bismo dirali, a sav ostali namještaj bismo kupili. Nikakve intervencije ne dolaze u obzir. Kuhinja je bijele boje, a ostale boje u prostoriji preferiram da budu tople i svijetle, da atmosfera bude opuštajuća. Od materijala preferiram drvo.

Također vas molim za savjet kako urediti balkon. Nije velik, ali bismo ga htjeli urediti tako da dvoje može popiti popodnevu kavu. Eventualno bismo stavili neki ormar ili police za odlaganje stvari. Balkon na strani ograde ima malu stepenicu. U prilogu je skica stana.

Hvala unaprijed,
Ana

..................................................................................

Poštovana gospođo Ana,

prije svega želim da vam u svoje, i u ime stručnog tima Enterijer.ba, zahvalim na ukazanom povjerenju. Prilikom razrade odgovora na upit, vodila sam se prvenstveno vašim potrebama da u jednu prostoriju smjestite zonu za odmaranje i objedovanje, kao i kuhinju sa hladnjakom, te željom da se izbjegnu bilo kakve veće intervencije.

Razdvojite dnevne zone

Ono što vam predlažem jeste da na neki način odvojite ove dvije zone – odmaranje i objedovanje.  Odvajanje možete postići postavljenjem kliznog lakog panela ili nekog oblika „harmonika“ vrata - crvena pregrada na osnovi. Umjesto panela možete postaviti i plitke police za knjige i sitnice, izrađene po mjeri, od poda do plafona.

Ukoliko se odlučite za ovo rješenje, najbitnije je da prije postavljanja bilo kakve pregrade, imate tačne dimenzije namještaja koji ćete staviti u sobu – garniture, trpezarijskog stola, tv komode – i da na osnovu tih dimenzija odredite poziciju pregrade.  

Ako kupujete novi namještaj, savjetujem vam da se držite više jednostavnih linija i dezena, modernijih formi, jer prostor kojim raspolažete nije veliki, te ga ne treba dodatno opterećivati jakim dezenima i bojama.

Od boja preporučujem da ostanete pri bijeloj, kao što je i kuhinja, te da unesete samo detalje življih boja – zelene, roze ili neke druge jače boje. Osim fizičkog razdvajanja, ove dvije zone možete vizuelno razdvojiti različitom obradom poda – parket ili drveni pod u dnevnoj zoni i pločice u kuhinjskoj zoni.



Stol u centru trpezarije

Ako pak ne želite ni te minimalne intervencije u vidu lakih pregrada ili polica, možete zadržati ovakav raspored, samo što biste trebali frižider „nasloniti“ uz postojeći zid.  U ovom slučaju biste dobili trpezarijski sto nasred prostorije, a frižider pored garniture.  

Što se tiče balkona, savjetujem vam da taj prostor ne opterećujete policama i ormarima, već da zelenilom i cvijećem uljepšate svoj kutak za opuštanje.  Dimenzije balkona dozvoljavaju da se tu smjeste dvije udobne vrtne foteljice, okrenute ka „vani“,  sa kafe-stolićem između – dovoljno da dvoje nesmetano uživaju u popodnevnoj kafi i odmoru.

Nadam se da će moj odgovor poslužiti i usmjeriti uređenje vašeg stana u najboljem pravcu, te da ćete nam zadovoljni dostaviti slike završenog stana.     


Do tada, srdačno vas pozdravljam,


Gorana Pašalić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.