Stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić dala je savjete o uređenju stana za mladu tročlanu porodicu koja tek treba da se useli u novi dom. Stanu je potrebno kompletno renoviranje, a krajnji efekat koji želi da se postigne je svijetao, vedar i prozračan ambijent.

..................................................................................

Pozdrav za Vas i hvala što postojite!

Mučim se danima kako da organizujem ovaj stan za moju ćerku i njenu porodicu, tj. supruga i osmomesečnu devojčicu. Stan smo kupili u stanju koje je za kompletno renoviranje. Zamenili smo spoljašnju stolariju i sad idemo dalje.


Od prikazanog postojećeg stanja samo smo ozidali zid između hodnika i kuhinje i premestili radijator na zid preme dnevnoj sobi. Treba nam savet kako urediti stan, koji nameštaj, boje...

Sav nameštaj ćemo tek kupovati, te nam je Vaš savet dragocen. Voleli bismo da to bude svetao, vedar stan, prilagođen ovoj mladoj porodici.

Kako iskoristiti maksimalno kuhinju? Koji raspored nameštaja i kakav nameštaj?

Na skici koju Vam šaljem je viđenje uređenja drugarice moje ćerke koja studira arhitekturu. Mi smo odlučili da u kupatilu ostane isti raspored uz nove pločice i sanitarije.

Kupili smo iste podne pločice za hodnik, kupatilo i kuhinju, kao i za ove dve ostavice (u dnevnoj sobi i hodniku). Kako ih postaviti: dijagonalno ili ne? Ubaciti neki mali mozaik u hodniku? Kako rešiti vrata za ostave?

Molila bih, ako ste u mogućnosti da pogledate što pre, jer radovi su u toku, a žurimo da što pre mogu da se usele u svoj stančić.

Unapred punooooo hvala!

Jasmina

 

..................................................................................


Draga gospođo Jasmina,

prije svega, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju. Moj prijedlog za organizaciju Vašeg stana nadovezuje se na prijedlog koji ste dostavili u upitu, uz neke izmjene.  


Odaberite praktičnija rješenja

Dakle, smatram da biste trebali dnevni boravak organizovati bliže terasi, tako što ćete „zatvoriti“ jedna vrata između kuhinje i trpezarije, a trpezariju organizovati pored ostave u dnevnom boravku. Vrata ostave mogu biti klizna, tako da zauzimaju manje prostora. Na prijedlogu koji ste dostavili komunikacija do kuhinje je malo duža i prolazi se kroz čitav dnevni boravak. Predlažem Vam da ulaz u kuhinju bude direktno iz hodnika, što je praktičnije pri unošenju stvari i slično. Kuhinju možete organizovati prema rasporedu sa osnove, sa planiranim „leptir“ vratima, tako da se olakšava komunikacija u oba smjera. Ovakav raspored nudi zasebnu cjelinu dnevnog boravka koja je vezana za terasu, a kretanje između kuhinje i trpezarije ne ometa dnevni odmor .









Veća soba ”na račun” hodnika

Ulaz u spavaću sobu možete izmjestiti, kao na osnovi, i tako dobiti malo više prostora unutra, a nauštrb hodnika, koji je dovoljno prostran. Raspored u kupatilu, kao što ste napisali, zadržavate po prijedlogu. Što se tiče slaganja keramike, nema određenog pravila. Ako su zidovi pravilno izvedeni i pod pravim uglom, elegantnije i smirenije će izgledati slaganje paralelno sa nekim od zidova. Ako pak zidovi nisu, kako se kaže, „pod vinkl“ (spojevi pod pravim uglom) onda će se ti nedostaci lakše kamuflirati slaganjem pod uglom od 45°.  


Bijelo-zelena kombinacija uz boju prirodnog drveta za osvijetljen stan

Pošto ste napisali da želite vedar i osvijetljen stan, upotrebom takvih boja dobit ćete željeni izgled. Sa bijelom bojom sigurno nećete pogriješiti – bijela čini prostor prostranijim i svjetlijim, a sa obojenim detaljima možete „razbiti“ bjelinu i postići dinamičnost.

Kombinacija bijele i zelene, zajedno sa prirodnom bojom drveta djelovat će i vedro i uravnoteženo. Osim zelene, možete se odlučiti i za neku drugu boju koja će biti osnova uređenja, zavisno šta volite. Više svjetla i vizuelno veći prostor dobit ćete postavljanjem svijetle nijanse na podovima. Ako se ipak odlučite za tamniju boju namještaja – sivu ili crnu, svijetli podovi su, može se reći, obavezni da prostor ne bi postao previše taman i težak.  


Nadam se da će fotografije primjera koje Vam šaljem uspješno dočarati pravac u koji Vas upućujem i biti dobra inspiracija za konačno uređenje.  





Srdačno Vas pozdravljam,
Gorana Pašalić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.