Zahtjevom za savjet obratila nam se izvjesna Sanda, koja je zatražila pomoć stručnjaka pri odabiru boja zidova u njenom domu. Izazov odabira zidnih boja utoliko je veći ako znamo da su u ovom enterijeru već prisutne - 'teget' plava, žuta i boja bukve. Na zahtjev odgovorila stručna saradnica našeg e-magazina - Jelena Kačar Žarić.

......................................................................................

Zanima me koja bi mi boja zidova bila najprikladnija za moj stan. Dnevni boravak je jako osvijetljen, tj.prozori su na južnoj strani. Namještaj je 'teget' plavi sa detaljima zagasito žute boje, a komode su boje drveta.

Kuhinja je takođe na južnoj strani, od punog bukovog drveta sa plavom radnom pločom. Interesuje me Vaše mišljenje u odabiru boja.

Unaprijed zahvalna
Sanda
....................................................................................

Poštovana!

Bogatstvo prirodnog svjetla u Vašem stanu otvara brojne mogućnosti za izbor boje zidova u prostoru dnevnog boravka i kuhinje. Navešću nekoliko prijedloga i kombinacija boja za Vaš enterijer. Naravno, konačnu odluku o izboru boje ću prepustiti Vama.

Osnovni nosilac identiteta dnevne zone je garnitura za sjedenje. Kako ste naveli - plave je boje sa žutim detaljima.

Sasvim prirodno, žuta boja se mora razmotriti kao rješenje. Izborom žute ne možete pogriješiti. Ova topla boja uravnotežiće hladnu plavu boju, jednako kao što će biti i odlična pozadina za namještaj od drveta. Kao u dnevnoj, žuta boja pristajaće i kuhinji.

Ukoliko želite moderniji izgled enterijera, prijedlog je siva. Siva boja biće dobra podloga za plavu garnituru. Dovoljno prirodne svjetlosti u Vašem stanu dozvoljava da se poigrate sa ovom bojom, inače vrlo popularnom u modernim enterijerima. Detalji poput jastuka jakih boja i uokvirene crno bijele fotografije stvoriće prijatnu i elegantnu atmosferu.

Osim žute i sive, razmislite o zelenoj ili crvenoj boji

Za razliku od žute i sive, crvena je jaka boja sa kojom treba imati mjeru.Crvena u enterijer unosi energiju i živost. Ukoliko volite crvenu, slobodno je unesite u svoj dom. Ipak razmislite želite li sve zidove u crvenoj boji ili ćete ju koristiti samo za akcente.

Zelena boja je odlična podloga za namještaj od drveta. Isto tako, odlična je u kombinaciji sa plavom, ali imajte na umu da obje pripadaju hladnim bojama. Zelena je svježa i prijatna za oko i unosi pozitivnu energiju prirode u Vaš dom.

Ukoliko želite prostor dodatno obogatiti, zidove možete uokviriti dekorativnim lajsnama od stiropora, poliuretana ili duropolimera. Ovim lajsnama ćete ublaziti prelaz sa boje zida na bijelu boju plafona.ČItav prostor će izgledati elegantno I profinjeno.

Srdačan pozdrav,
Jelena Kačar Žarić, dia

Izvori fotografija:

http://polydec.rs/
http://www.zunetop.com
http://cdn.homedit.com
http://www.visualphotos.com
http://www3.pictures.lonny.com
http://www.interiornity.com
http://i-cdn.apartmenttherapy.com
http://3.bp.blogspot.com