U prošlosti pranje odjeće predstavljalo je težak fizički posao koji su uglavnom obavljale žene.

.................................................................................

 

 





 

Proces pranja uključivao je namakanje, trljanje, lupanje, prokuhavanje i ispiranje što je oduzimalo jako puno vremena i bilo iscrpljujuće.Takav način pranja donekle je olakšao pronalazak daske za ribanje koja se počela koristiti tek 1797. godine.





Razvoj mašine kroz istoriju

Krajem 18. vijeka Britanac H. Sidgier dolazi na ideju da veš ubaci u bačvu napravljenu od pruća u kojoj se prljava odjeća miješa uz pomoć ručke.

Amerikanac James King je 1851. godine patentirao prvu mehaničku mašinu za pranje veša ali i ova mašina je bila na ručni pogon.

Hamilton Smith je 1858. godine patentirao prvu rotirajuću mašinu koja je imala reverzibilan bubanj koji se okretao u oba smjera.





Godine 1874. američki trgovac William Blackston iz Indijane napravio je, kao rođendanski dar za suprugu, mašinu koja otklanja prljavštinu i ispire odjeću. Blackston je proširio svoju proizvodnju pa je masovna prodaja potakla konkurenciju da brže napreduje po pitanju razvoja tehnologije mašina.



Moćni “Thor” i dalji razvoj

“Thor” je bila prva mašina za pranje veša sa galvaniziranim bubnjem i električnim motorom. Izumila ju je Alva J. Fisher, a predstavila kompanija Hurley Machine iz Chicaga.

Kompanija Nineteen Hundred Corporation, koja je kasnije prerasla u Whirlpool Corporation, je 1911. godine počela proizvoditi prve električne mašine koje su imale fiksiranu miješalicu i oscilirajući drveni rotirajući bubanj.

No ni takva mašina nije bila savršena. Elektromotori su bili postavljeni tako da je u njih često dospijevala voda te su domaćice nerijetko dobijale električne šokove. Bilo je očito da su unapređenja potrebna.

Ubrzo su drvene cijevi zamijenjene metalnim. Kompanija Whirlpool 1922. godine uvodi sistem miješanja vode u bubnju koji je bio sličan sadašnjem, a 1930. godine John W. Chamberlain je izumio mašinu koja pere, ispira i centrifugira odjeću tokom jednog ciklusa.

Prva potpuno automatizirana mašina za pranje veša koju je proizvela kompanija Bendix Corporation predstavljena je na sajmu u Louisijani 1937. godine.




Moderna mašina za pranje veša

Isprva su mašine bile jako skupe i dostupne samo bogatim slojevima društva. Tek šezdesetih godina s porastom konkurencije i razvojem tehnologije dolazi do proizvodnje jednostavnijih modela, te mašine postaju pristupačne širokim masama.

Današnje mašine se odlikuju, pored napredne tehnologije, i modernim dizajnom. Proizvode se u raznim veličinama i kako takve uklapaju u svaki prostor. Posljednjih godina raste trend proizvodnje “pametnih”  mašina koje štede električnu energiju i vodu.