U gotovo svakom izdanju možete pronaći primjere enterijera koji promovišu "vintage" namještaj u prekrasnim prostorijama koje odišu jedinstvenim šarmom. Ali šta je zapravo vintage namještaj? Po čemu se razlikuje od antiknog namještaja?

vintage1

Unutar vintage kategorije, noviji komadi, posebno oni koji datiraju od 1950-ih do 1980-ih, općenito se smatraju retro. Noviji rabljeni komadi, oni koji datiraju iz sredine 1980-ih i kasnije, smatraju se rabljenim namještajem. Sav nameštaj u modernom stilu srednjeg vijeka koji je popularan od prve decenije 21. vijeka može se označiti i kao vintage i kao retro.

To što je namještaj samo star ne čini ga vintage u tehničkom smislu, iako većina ljudi koristi izraz star i vintage istovremeno. Da bi stekao naziv vintage, komad bi također trebao biti primjer onoga što je definisalo određeni stil tog perioda. Naprimjer, Eames stolica je dobar primjer vintage (ili retro) namještaja iz srednjeg stoljeća moderne ere. Komad ne mora pripadati poznatoj liniji ili najpoznatijem proizvođaču; jednostavno mora pokazati najbolje karakteristike tog doba.

vintage5

Vintage namještaj je u trendu, a postoji nekoliko razloga za njegovu popularnost.

Stvara jedinstven izgled

Vintage komadi postaju sve manje uobičajeni kako vrijeme prolazi - čak i komadi koji su nekada bili masovno proizvedeni i sveprisutni. Kako postaju sve neobičniji, vintage komadi daju vašem dekoru individualnost i stil, možda čak stvarajući "cool" faktor koji se ne može postići kada se oprema u potpunosti novim komadima.

vintage2

Budući da vintage kategorija pokriva namještaj kroz nekoliko desetljeća, imate dva izbora kada ukrašavate vintage komade. Možete odabrati sve komade iz jedne vintage/retro ere, kao što je moderno sredinom stoljeća, koristeći ih da ponovo kreirate taj stil sve do samih asesoara. Ili možete pažljivo pripremiti kolekciju vintage komada iz različitih epoha u kombinaciji koja čini harmoničan i kohezivan izgled. Ako kombinujete komade iz nekoliko epoha, pobrinite se da prostor povežete bojom i nivoom formalnosti, tako da čak i ako su komadi iz različitih vremena, svi dijele određene vizuelne elemente.

Pristupačan je

Ako želite kvalitetan namještaj, ali vam je budžet ograničen, kupovina vintage komada daje vam mogućnost da se prepustite svojoj naklonosti za bolje stvari u životu. Vintage komadi su jeftiniji od kupovine novog namještaja istog kvaliteta. Također možete otkriti da je stariji namještaj bolje napravljen i da je koristio finije materijale od novih komada koji koštaju mnogo više.

vintage3

 

Prijateljski je naklonjen prirodi

Bit ćete prijatelj planete kada kupujete vintage komade. To je jedna od ekološki svjesnih metoda opremanja vašeg doma jer sprječavate odlazak starog namještaja na deponiju. A opremanje vintage komadima zdravije je za vaš dom jer je namještaj već završio s otpuštanjem formaldehida ili drugih toksičnih tvari prisutnih u završnim obradama i ljepilima. Ako ove komade treba doraditi, možete koristiti netoksične završne obrade.

vintage6

 

Gdje pronaći vintage komade?

Kupovina vintage namještaja je avantura jer nikad ne znate šta ćete pronaći ili gdje ćete to pronaći. Ako kupujete putem interneta, obavezno dodajte cijenu dostave i sve istražite prije kupovine. Ovakav namještaj možete potražiti i kod starijih članova porodice, u neobičnim maloprodajnim radnjama, aukcijama, humanitarnim buvljacima, itd.