Sunce je jedini neiscrpni izvor koji čovjeku stoji na raspolaganju. Energija koju Sunce neprestano zrači na površinu Zemlje tokom jednoga dana, mogla bi zadovoljiti čovjekove potrebe za energijom za oko 180 godina.

.............................................................................................................

Govoreći u brojkama, dnevno na Zemlju stigne sa Sunca oko 960 biliona kW energije (960.000.000.000.000 kW), odnosno oko 1,36 kW/m2. Od te energije oko 30% gubi se kroz sloj atmosfere uslijed refleksije, difuznog rasipanja i apsorpcije tako da se na Zemljinu površinu dozračuje u prosjeku oko 1 kW/m2.

Korištenjem Sunčeve energije, koja je besplatna, moguće je uštedjeti i do 60% godišnje potrebne energije za pripremu sanitarne potrošne tople vode, što znači da ljeti konvencionalni način zagrijavanja tople vode gotovo i nije u upotrebi.

Sve glasniji ekološki trend također govori u prilog solarnoj energiji zbog očuvanja okoliša i smanjene emisije CO2.

 

Kako radi solarno grijanje?

Solarno termičko grijanje radi u načelu kao tamno vrtno crijevo izloženo suncu. Površina crijeva apsorbira sunčevu svjetlost, tačnije toplinu sunčevog zračenja, kojom se voda u crijevu zagrijava.

Pored solarne pripreme potrošne tople vode, solarna energija se može koristiti i kao potpora sistemu grijanja, čime se ostvaruju značajne uštede. Čak i pri umjerenim vanjskim temperaturama, konvencionalni sistemi grijanja ostaju isključeni zahvaljujući solarnoj potpori sistemu grijanja.

 

Kombinacija sa plinom ili geotermalnom dizalicom topline

Jezgra ovog rješenja je kombinirani spremnik tople vode, npr. međuspremnik kombiniran s jedinicom za pripremu potrošne tople vode. Ako ima dovoljno sunčevog zračenja, fluid u solarnom sistemu grijanja zagrijava vodu u jednom od spremnika putem donjeg izmjenjivača topline. U slučaju pada temperature, npr. nakon duže kupke ili tuširanja, uključit će se po potrebi konvencionalni grijač preko drugog kruga koji podržava dodatno zagrijavanje vode.

Solarnom energijom uglavnom nećemo uspjeti pokriti cjelogodišnje prosječne potrebe za toplinskom energijom. Stoga se nameće rješenje korištenja kompletnog sistema. Kombinacija s plinskom kondenzacijskom tehnologijom dobro je i relativno povoljno rješenje. Naravno, kombinacija solarnog grijanja s geotermalnom dizalicom topline još je bolje rješenje. Za više informacija posjetite stranicu kompanije Vaillant d.o.o. i posavjetujte se sa stručnjacima.