Wonderwoods je najnoviji dizajn zelenog tornja u Nizozemskoj koji je izradio nagrađivani talijanski arhitekt Stefano Boeri. Počinje s grmom vinove loze i stablom kruške, prvim od 300 stabala i 10.000 biljaka koji će ovaj neboder pretvoriti u živu šumu.

suma5

Utrecht je posljednji grad koji je dobio takav "tretman" poznatog arhitekta Stefana Boerija. Riječ je o 66-godišnjem talijanskom arhitektu koji je prije desetak godina potpalio svjetsku maštu svojom prvom vertikalnom šumom u Milanu.

Bosco Verticale u četvrti Porta Nuova inspirirao je novu generaciju projekata urbanog pošumljavanja, a Boerijeva arhitektonska praksa od tada je proširila dizajn daleko i naširoko – od Italije do Francuske, Švicarske do Albanije, Kaira i Dubaija.

suma1

Okomita šuma Wonderwoods pušta korijenje u četvrti Utrecht između Croeselaana i Jaarbeursboulevarda i bit će spremna za stanovnike do ljeta 2024.

suma7

"Bit će to model integracije između arhitekture i žive prirode, za koji se nadamo da će biti instrument koji će se koristiti kako bi gradovi postali sve zeleniji", kaže arhitektica Francesca Cesa Bianchi, partnerica i direktorica projekta u Stefano Boeri Architetti.

 

Koje su prednosti vertikalnih šumskih zgrada?

S 300 stabala 30 različitih vrsta na svojoj fasadi i hiljadama biljaka, toranj će imati istu količinu vegetaciju kao hektar šume.

suma2

Ovaj urbani ekosistem sposoban je proizvesti oko 41 tonu kisika svake godine, procjenjuju arhitekti, dok apsorbira CO2 i hvata fine čestice prašine. Osim što čiste zrak, biljke ublažavaju gradsku buku.

suma6

Osim toga, ljeti sjena lišća smanjuje toplinski učinak, snižava temperaturu na fasadama i unutar zgrade. To ima značajan utjecaj na lokalnu mikroklimu i dobrobit stanovnika, posebno jer se zbog klimatskih promjena povećava opasnost od toplinskih valova. Ljudi će također osjetiti korist od uštede energije, jer je potrebno manje klima uređaja.

 

Za koga je Wonderwoods Vertical Forest?

Projekt Wonderwoods sastoji se od dva tornja, visoka 105 i 70 metara, u kojima će se nalaziti rezidencije i uredi. To je najviši toranj (Tower A), koji će postati vertikalna šuma.

suma3

Sveukupno, prostor će imati 200 stanova različitih tipova i 15.000 četvornih metara poslovnog prostora.

"Vertikalna šuma Wonderwoods je projekt na koji smo posebno ponosni, jer će ugostiti otvorene događaje za grad i stanovnike", kaže Cesa Bianchi.

suma4

Međutim, Utrecht nije prvi nizozemski grad koji ima vertikalnu šumu. Među ostalim projektima Stefana Boerija Architettija je Trudo Vertical Forest koja je izgrađena u Eindhovenu 2021. godine.

Okomita šuma u Eindhovenu prva je na svijetu ponudila smještaj po sniženoj cijeni najma namijenjen mladim ljudima i studentima.