Tirkiz je prelijep kamen kojeg možete pronaći u svim nijansama nebeskih boja - od svijetlo plave do azurno zelene. On ima čistu i stimulirajuću energiju, poput vode u idealnom prirodnom ambijentu.

Ljepota tirkiza bila je stoljećima vrlo cijenjena u različitim kulturama - od perzijske i egipatske kraljevske porodice do domorodaca u Americi (Sjeverna, Srednja i Južna Amerika). Nažalost, danas tirkiz je uništen imitacijama ili jakim obradama kamena. Iako je plava boja tirkiza jako privlačna (i iscjeljujuća), tržište je preplavljeno tirkiznim nakitom i perlama koje su daleko od prirodnog.

 

Posebnost tirkiza

Zbog svoje nebeske energije, vjeruje se da tirkiz ne samo da štiti od bilo koje negativnosti, već i uspostavlja jasnu vezu s čistoćom prirodnih elemenata, posebno vode i zraka.

Energija vode u tirkizu može pospješiti protok energije u vlastitom tijelu, čime se promiče blaga detoksikacija i poboljšava stanje nečijeg imunološkog sistema. Tirkiz odlično djeluje sa lapis lazuli kamenom, jer oba donose čistu nebesku energiju koja je potrebna za nečiji rast i ukupnu dobrobit.

Tirkiz također može pomoći da se dobije jače vodstvo i smjer, kao i život sa više radosti i sreće. Smirujuća i podižuća boja tirkiza može donijeti mir i veću energiju u bilo koji odnos.

 

Odakle tirkiz dolazi?

Većina tirkiza na tržištu dolazi iz jugozapadnog SAD-a, Australije, Čilea i Indije.

 

Gdje postaviti tirkiz za dobar Feng Shui?

Kao lijek za bogatstvo, tirkiz se može staviti u područje novca (jugoistočno područje Bague) u vašem uredu ili u kući. Feng Shui drvo sreće sa tirkizom je popularan lijek za ovo područje, kao i dodavanje bilo kakve vrste zlata - u kineskim novčićima ili drugom odgovarajućem dekorativnom predmetu.

Da biste poboljšali zdravlje i blagostanje, postavite tirkiz u istočno Bagua područje. Pobrinite se da donesete i druga dva elementa koja su potrebna u ovom području - Zemlja (svijetlo žute i pješčane boje) i Drvo (zelene i svijetlo smeđe boje) - za veći sklad energije.

 

Koji oblik tirkiza odabrati?

Možete kupiti polirano tirkizno kamenje ili odabrati nešto od tirkiznih rezbarija. Istražite značenje Feng Shui simbola i odaberite energiju koja vam se sviđa ili odgovara vašim potrebama. Naprimjer, ako ste u potrazi za stvaranjem većeg sklada i sreće u svom ljubavnom odnosu, možete odabrati dva tirkizna srca i staviti ih u svoje područje Ljubavi.

Kao i kod drugih kristala i kamenja, ne zaboravite da možete imati korist od njihove energije ukoliko ih nosite kao nakit. Postoje različiti oblici nakita od tirkiza na tržištu, samo se pobrinute da ga kupite od provjerenog dobavljača.

Bez obzira na to koji ste oblik tirkiza odabrali, budite nježni sa njim i nemojte ga izlagati teškim elementima.

 

Izvor fotografija

Naslovnica

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4