Danas je početak 15-dnevnog slavlja kineske Nove godine. Danas, 19. februara, počinje godina drvene koze/ovce/ovna. Sve je pravilno jer na mandarinskom "yang" ili "rogata životinja" pokriva sve troje, tako da niko nije u potpunosti siguran koji prevod je ispravan.

...................................................................................................................................

Zove se još i lunarna Nova godina, jer se svake godine obilježava drugi dan, odnosno na drugi "novi mjesec". Ovo slavlje se smatra početkom proljeća.

 

Iskoristite jake energije

Čak i ako ne planirate slaviti kinesku Novu godinu, trebate znati da su sada energije izuzetno jake, možda čak jače nego u vrijeme kada mi smatramo da je Nova godina počela. Zato, evo još jedne prilike da pažljivo i pametno definišete vaše ciljeve i udahnete im najbolju energiju kako bi se ostvarili.

Kao i kod svakog "novog mjeseca", dobro je da se počne sa čistim i jasnim umom i otvorenim srcem. Dozvolite sebi da primite svu ljepotu koju život čuva za vas i uradite sve što je u vašoj moći da budete sretni.

Čista kuća će doprinijeti dobrodošlici svježoj energiji punoj novih mogućnosti. Učinite vaš prostor lijepim i veselim. Unesite svježe cvijeće, pustite muziku koja iscjeljuje, odagnajte sve ono što vas je mučilo u prošlosti i otvorite se mogućnostima potpuno nove i prekrasne godine koja je ispred vas.

Slavlje kineske Nove godine traje dvije sedmice. Dovoljno vremena da posijete sjeme dobra, ali isto tako da se pobrinete za njega na najbolji mogući način. Tokom ove dvije sedmice fokusirajte se jedino na povoljnu, veselu i energiju obilja.

Nebrojeno puta smo čuli - ono na šta se fokusirate, širi se - zašto onda ne provesti sljedeće dvije sedmice naglašavajući jedino ono što je pozitivno, lijepo i sretno.

 

Kako tradicionalno proslaviti kinesku Novu godinu

Nakon što su temeljito očistili kuću, Kinezi će je ukrasiti crvenim predmetima koji nose zlatne natpise simbola sreće, dugovječnosti, prosperiteta i slično. Za dekor se koristi cvijeće kao što su hrizanteme, sretni bambus, pupoljci šljive ...

Također ćete vidjeti simbole mističnog čvora u brojnim elementima za dekoraciju.

Kinezi će nositi novu odjeću u čast rođenja svježe, nove energije i pripremit će tradicionalna jela. Najčešće ribu, jer ona simbolizuje obilje. Na stolu se obavezno moraju naći mandarine budući da su one simbol sreće.

Ujutro, nakon novogodišnje proslave, male tradicionalne crvene koverte sa malo novca u njima, daju se djeci i prijateljima. To simbolizira ruku pomoći starije generacije mlađoj, kao i želju za prosperitetom i finansijskom dobrobiti. Mali pokloni se također razmjenjuju između članova obitelji i prijatelja.

 

Festival lampiona

Vjerovatno ste upoznati sa izvođenjem lavljeg plesa tokom kineske Nove godine. Značenje tog plesa jeste da iseli i neutralizuje svu negativnu energiju iz prethodne godine. Petarde također imaju isti cilj. Da izbace zle duhove.

Tradicionalno, slavlje kineske Nove godine traje 15 dana uz Festival lampiona što je vrhunac ovog velikog praznika. Na ovaj dan mnoštvo svijeća se upali na kineskim ulicama kako bi se simbolizovao dolazak svježeg svjetla Nove godine. Prelijep prizor brojnih crvenih lampiona koji trepere kao simbol dobrodošlice nadi i željama za blagotvornu Novu godinu.

Kao što možete vidjeti, kineska Nova godina je vrlo lijepa proslava ukorijenjena u stoljećima tradicije sa vrlo specifičnim simboličnim značenjem. Vi možete koristiti kineske elemente čiji simboli su vam najviše bliski ili na svoj način obilježiti i pozdraviti energiju Nove godine.

Izvor fotografija