Pricing Table Particle

Quickly drive clicks-and-mortar catalysts for change
 • Basic
 • Standard Compliant Channels
 • $50
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 1 GB of space
 • Support at $25/hour
 • Sign Up
 • Premium
 • Standard Compliant Channels
 • $100
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 10 GB of space
 • Support at $15/hour
 • Sign Up
 • Platinum
 • Standard Compliant Channels
 • $250
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 30 GB of space
 • Support at $5/hour
 • Sign Up

Za uzgoj kaktusa, osim ljubavi, treba i neko znanje. Znanje o porijeklu i uslovima života.

..................................................................................

 

  

Te biljke ne trebaju mnogo, samo ono što im je najnužnije za život.

Kako su im staništa rasprostranjena od Sjeverne pa do kraja Južne Amerike, jasno je da svi nemaju iste potrebe. Zato postoji literatura. Zajednička im je karakteristika to što većina ne trpi previše vlage. Manja je greška zaboraviti ih zaliti nego im dati previše vode.


Mješavina zemlje za kaktuse

Do danas je napisano mnogo teorija o najpovoljnijoj mješavini zemlje za kaktuse. Jedni smatraju da je najbolja ona koja se temelji na sagnjilom lišću s dodatkom pijeska i gline, tj. jedan dio ilovače, jedan dio pijeska, jedan dio lisnjače. Drugi, pak, tvrde da je za uzgoj kaktusa najbolje pomiješati kupljenu zemlju za cvijeće s pijeskom, uz dodatak kamenčića ili sitno usitnjene opeke. U prodavnicama čak možete naći i već pomiješanu zemlju za kaktuse.


Dodavanje umjetnih gnojiva

Neka od umjetnih gnojiva dodaju se s vremena na vrijeme u vodu za zalijevanje. Važno je da se ne pretjera u koncentraciji gnojiva, pogotovo kod tek presađenih biljaka. Prekomjereno zalijevanje može dovesti do smanjenog rasta korijena. Mješavina zemlje sadrži dosta hranjiva za razdoblje od 3-5 godina ovisno o iskorištavanju biljke tokom njenog rasta.


Posude za sadnju kaktusa

Najčešće se upotrebljavaju glineni lonci i za početnike imaju prednost, jer se zemlja u njima umjereno suši i tako postoji mala mogućnost propadanja biljke od prevelike vlage.

U plastičnim loncima zemlja gubi vlagu samo na površini, tako da mnogo uzgajivača koristi ovu vrstu lonaca. Oni su lagani, na njima se ne stvaraju alge radi glatke površine.

Zalijevanje kaktusa

Jedno od najčešćih pitanja odnosi se na način zalijevanja biljaka. Većina kaktusa preko zime živi u stadiju mirovanja, ukoliko ih malo ili uopće ne zalijevamo. Isto tako i biljke u prostorijama s centralnim grijanjem traže vlagu, jer u protivnom dolazi do smežuranja stabljika i lišća. Uz nekoliko iznimki većina će kaktusa preživjeti zimu ako im omogućimo temperaturu od 4-5°C. Mišljenje da su kaktusi biljke kojima nije potrebna voda, nije tačno. Za zalijevanje je najbolja kišnica, no rijetko smo u mogućnosti sakupiti dovoljne količine. Zato može odstajala voda, koja nije prehladna.

Savjeti za zalijevanje: biljke u glinenim loncima jednom u

 • proljeće i jesen: 7-10 dana,
 • ljeto: 4-5 dana.


Ovi podaci vrijede u slučaju kada je temperatura od 21°-27°C u proljeće i jesen, a preko 35°C ljeti.

Kaktuse je najbolje zalijevati kada su potpuno suhi. Kako znati? Jednostavno. Zabodemo obično suho drvce / čačkalicu/ u zemlju. Ako je izvučemo suhu - zalijmo cvijet. Ako se oko drvceta još lijepi zemlja, kaktus ima dovoljno vlage.

Svi kaktusi, uključujući i sukulente, nisu podjednako željni vode. Da bi se poboljšao vodeni režim, mješavini zemlje treba dodati pijesak (on ima zadatak vršenja drenaže).


Njega tokom zime i ljeta

Kaktuse treba unijeti u kuću prije nego vanjska temperatura padne u toku nekoliko dana ispod pet stepeni Celzijevih, a iznositi kada vanjska temperatura pređe osam stepeni po Celziju. Oprez! Iznositi kada je tmurno vrijeme, prekriti najlonom ili mrežom dok se na adaptiraju na nove uslove. Inače prijeti opasnost da dobiju opekotine, a time biljka gubi na ljepoti, te je bolesti lakše savladaju.

Kod iznošenja ne zalijevati odmah. Dovoljno je prskanje ustajalom vodom u koju se može staviti sredstvo protiv gljivica. Kada počne rasti (vidi se po zelenoj glavi biljke) početi sa zalijevanjem. Najbolje odozdo - naliti vodu u podložak cvjetnjaka i čekati jedan sat da biljka vodu upije, ostatak vode izliti.


Presađivanje

Mlađe i manje kaktuse potrebno je presađivati svake godine, a što su stariji presađivanje se obavlja svake druge ili treće godine. Umjesto presađivanja, ukloni se gornji sloj zemlje, 3 - 5 cm, i doda se nova.

Za sigurno rukovanje kaktusima koristite pomagalo koje napravite presavijanjem debljeg papira, tako da dobijete traku kojom obuhvatite biljku. Loncem lagano lupite po tvrdoj podlozi i olabavite korijen. Nakon toga kaktus se lako izvadi uz pomoć papirnate trake. Ako kaktus u istoj zemlji raste nekoliko godina, zemlju oko korijena lagano razmrvite i otresite, no, pokušajte oštetiti što manje korijenja.

Većini kaktusa odgovaraju prilično mali lonci, no, najbolje je veličinu prilagoditi veličini biljke. Ne zaboravite na dno lonca obavezno staviti drenažni sloj (krhotine starog lonca, kamenčiće, opeku i sl.).

Sada kaktus postavite u novi lonac, pridržavajući ga papirnatom hvataljkom, koji se popuni zemljom. Kod nekih kaktusa ovo je nemoguće obaviti bez pomagala, pa je dobro poslužiti se žlicom.

Kad lonac popunite svježom zemljom, lagano ga protresite i lupite njime po tvrdoj podlozi, kako bi se zemlja slegla oko korijenja. To je važno, jer je zemlju u loncu ponekad nemoguće dobro učvrstiti zbog oblika kaktusa. Nakon nekoliko dana zalijte biljku.


Nametnici

Najčešće su to bijele paučinaste uši. Treba ih čistiti štapićima, te mijenjati zemlju ispirući korijenje od nametnika. Tu je, također, i crveni pauk. Uništava se sredstvom protiv pauka.


Izvori fotografija

www.staygoldjess.tumblr.com
www.casadiez.elle.es
www.decor8blog.com
www.thewinslowgardens.tumblr.com

Život u malom Potpuno funkcionalna kuća od 7 kvadrata
U srcu Rima, samo dva koraka od Trga svetog Petra, nalazi se mala kuća. Sagrađena u 18. vijeku, dugo je zjapila prazna, dok Marco Pierazzi, arhitekta i dizajner, nije odlučio da je kupi 2010. godine. Tada je prostor doslovno preporodio. Kuća veličine 7 kvadratnih metara postala je potpuno funkcionalno mjesto za život.
Saznaj više
Ideje 23 kreativna načina da cvijećem ukrasite kuću
Rezano cvijeće i cvijeće u saksiji su odličan način da unesete boju u vaše okruženje. Loše vrijeme ima manji utjecaj na vas ukoliko u kući imate nešto što cvjeta i širi sladak miris.
Saznaj više
Fotogalerija Radni prostori koje svi priželjkuju
Optimalna pozicija za kućnu kancelariju jeste ona koja povećava produktivnost i čini da se u njoj osjećate ugodno. Prirodno svjetlo i predivni pogledi, samo su neki od detalja koje vam predstavljamo kroz fotogaleriju.
Saznaj više
Savjeti U kupatilu morate imati dobar Feng Shui
Tačno je da kupatila imaju jako puno izazova kada je Feng Shui u pitanju. Zato je velika greška ukoliko odlučite zanemariti ga.
Saznaj više
Urbana flora Najzdravije biljke za vaš dom
Ove kućne biljke prerađuju kisik i pomažu uklanjanju hemikalije poput formaldehida, pare u zatvorenom prostoru, a koje mogu uzrokovati raspiratorne i neurološke probleme kao što je rak. Ovih pet sjajnih izbora ne mogu izliječiti astmu, ali vam mogu pomoći da lakše dišete.
Saznaj više
Fotogalerija 18 veličanstvenih dizajnerskih stolova
Nevjerovatno je kako dizajneri i dalje pronađu način da nas iznenade svojim radom. Taman kad ste pomislili da je nemoguće kreirati nešto novo.
Saznaj više
Eko dom Kuća kao iz Andersenovih bajki
Smještena duboko u živopisnoj šumi u Sjevernoj Karolini (SAD), ova trospratnica izgleda kao mini dvorac iz bajki koje su ispričali Hans Christian Andersen ili Braća Grim.
Pogledaj ideje
Život u malom 10 fantastičnih ideja za krevete koji štede prostor
Svi znamo da su mali prostori veliki izazov za uređenje. Stoga smo u nastavku pripremili 10 ideja koje će vas oduševiti.
Saznaj više
Eko dom Impresivna kuća na i oko drveta
Većina nas sanjala je o savršenoj kućici na drvetu, ali ovakvu u dvorištu nikada nismo zamišljali.
Saznaj više