Pricing Table Particle

Quickly drive clicks-and-mortar catalysts for change
 • Basic
 • Standard Compliant Channels
 • $50
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 1 GB of space
 • Support at $25/hour
 • Sign Up
 • Premium
 • Standard Compliant Channels
 • $100
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 10 GB of space
 • Support at $15/hour
 • Sign Up
 • Platinum
 • Standard Compliant Channels
 • $250
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 30 GB of space
 • Support at $5/hour
 • Sign Up

Za uzgoj kaktusa, osim ljubavi, treba i neko znanje. Znanje o porijeklu i uslovima života.

Te biljke ne trebaju mnogo, samo ono što im je najnužnije za život.

Kako su im staništa rasprostranjena od Sjeverne pa do kraja Južne Amerike, jasno je da svi nemaju iste potrebe. Zato postoji literatura. Zajednička im je karakteristika to što većina ne trpi previše vlage. Manja je greška zaboraviti ih zaliti nego im dati previše vode.


Mješavina zemlje za kaktuse

Do danas je napisano mnogo teorija o najpovoljnijoj mješavini zemlje za kaktuse. Jedni smatraju da je najbolja ona koja se temelji na sagnjilom lišću s dodatkom pijeska i gline, tj. jedan dio ilovače, jedan dio pijeska, jedan dio lisnjače.

Drugi, pak, tvrde da je za uzgoj kaktusa najbolje pomiješati kupljenu zemlju za cvijeće s pijeskom, uz dodatak kamenčića ili sitno usitnjene opeke. U prodavnicama čak možete naći i već pomiješanu zemlju za kaktuse.

 

Dodavanje umjetnih gnojiva

Neka od umjetnih gnojiva dodaju se s vremena na vrijeme u vodu za zalijevanje. Važno je da se ne pretjera u koncentraciji gnojiva, pogotovo kod tek presađenih biljaka. Prekomjereno zalijevanje može dovesti do smanjenog rasta korijena. Mješavina zemlje sadrži dosta hranjiva za razdoblje od 3-5 godina ovisno o iskorištavanju biljke tokom njenog rasta.

 

Posude za sadnju kaktusa

Najčešće se upotrebljavaju glineni lonci i za početnike imaju prednost, jer se zemlja u njima umjereno suši i tako postoji mala mogućnost propadanja biljke od prevelike vlage.U plastičnim loncima zemlja gubi vlagu samo na površini, tako da mnogo uzgajivača koristi ovu vrstu lonaca. Oni su lagani, na njima se ne stvaraju alge radi glatke površine.


Zalijevanje kaktusa

Jedno od najčešćih pitanja odnosi se na način zalijevanja biljaka. Većina kaktusa preko zime živi u stadiju mirovanja, ukoliko ih malo ili uopće ne zalijevamo. Isto tako i biljke u prostorijama s centralnim grijanjem traže vlagu, jer u protivnom dolazi do smežuranja stabljika i lišća. Uz nekoliko iznimki većina će kaktusa preživjeti zimu ako im omogućimo temperaturu od 4-5°C. Mišljenje da su kaktusi biljke kojima nije potrebna voda, nije tačno. Za zalijevanje je najbolja kišnica, no rijetko smo u mogućnosti sakupiti dovoljne količine. Zato može odstajala voda, koja nije prehladna.

Savjeti za zalijevanje: biljke u glinenim loncima jednom u

 • proljeće i jesen: 7-10 dana,
 • ljeto: 4-5 dana.Ovi podaci vrijede u slučaju kada je temperatura od 21°-27°C u proljeće i jesen, a preko 35°C ljeti.

Kaktuse je najbolje zalijevati kada su potpuno suhi. Kako znati? Jednostavno. Zabodemo obično suho drvce / čačkalicu/ u zemlju. Ako je izvučemo suhu - zalijmo cvijet. Ako se oko drvceta još lijepi zemlja, kaktus ima dovoljno vlage.

Svi kaktusi, uključujući i sukulente, nisu podjednako željni vode. Da bi se poboljšao vodeni režim, mješavini zemlje treba dodati pijesak (on ima zadatak vršenja drenaže).


Njega tokom zime i ljeta

Kaktuse treba unijeti u kuću prije nego vanjska temperatura padne u toku nekoliko dana ispod pet stepeni Celzijevih, a iznositi kada vanjska temperatura pređe osam stepeni po Celziju. Oprez! Iznositi kada je tmurno vrijeme, prekriti najlonom ili mrežom dok se na adaptiraju na nove uslove. Inače prijeti opasnost da dobiju opekotine, a time biljka gubi na ljepoti, te je bolesti lakše savladaju.Kod iznošenja ne zalijevati odmah. Dovoljno je prskanje ustajalom vodom u koju se može staviti sredstvo protiv gljivica. Kada počne rasti (vidi se po zelenoj glavi biljke) početi sa zalijevanjem. Najbolje odozdo - naliti vodu u podložak cvjetnjaka i čekati jedan sat da biljka vodu upije, ostatak vode izliti.


Presađivanje

Mlađe i manje kaktuse potrebno je presađivati svake godine, a što su stariji presađivanje se obavlja svake druge ili treće godine. Umjesto presađivanja, ukloni se gornji sloj zemlje, 3 - 5 cm, i doda se nova.

Za sigurno rukovanje kaktusima koristite pomagalo koje napravite presavijanjem debljeg papira, tako da dobijete traku kojom obuhvatite biljku. Loncem lagano lupite po tvrdoj podlozi i olabavite korijen. Nakon toga kaktus se lako izvadi uz pomoć papirnate trake. Ako kaktus u istoj zemlji raste nekoliko godina, zemlju oko korijena lagano razmrvite i otresite, no, pokušajte oštetiti što manje korijenja.Većini kaktusa odgovaraju prilično mali lonci, no, najbolje je veličinu prilagoditi veličini biljke. Ne zaboravite na dno lonca obavezno staviti drenažni sloj (krhotine starog lonca, kamenčiće, opeku i sl.).

Sada kaktus postavite u novi lonac, pridržavajući ga papirnatom hvataljkom, koji se popuni zemljom. Kod nekih kaktusa ovo je nemoguće obaviti bez pomagala, pa je dobro poslužiti se žlicom.

Kad lonac popunite svježom zemljom, lagano ga protresite i lupite njime po tvrdoj podlozi, kako bi se zemlja slegla oko korijenja. To je važno, jer je zemlju u loncu ponekad nemoguće dobro učvrstiti zbog oblika kaktusa. Nakon nekoliko dana zalijte biljku.


Nametnici

Najčešće su to bijele paučinaste uši. Treba ih čistiti štapićima, te mijenjati zemlju ispirući korijenje od nametnika. Tu je, također, i crveni pauk. Uništava se sredstvom protiv pauka.Ideje 12 drugačijih ideja za TV zid
Htjeli biste dekorisati zid na kojem stoji TV, a nemate ideju kako to učiniti? Evo nekoliko prijedloga koji vam mogu poslužiti kao inspiracija.
Saznaj više
Dekoracija 7 jednostavnih ideja za ljetnu dekoraciju
Ljetno uređivanje bi trebalo osvježiti vaš dom, a ne zamarati vas dodatnim projektima u vrijeme odmora. Evo nekoliko najjednostavnijih, najbržih i najjeftinijih ideja za ljetnu dekoraciju.
Saznaj više
Ideje 16 najljepših bež dnevnih soba
Bež je neutralna boja koja se odlično slaže sa svim. Ova nijansa se ne koristi samo za dekoraciju, već najčešće da bi naglasila detalje i istakla kontrast.
Saznaj više
Fotogalerija 20 fantastičnih ideja za male kuhinje
Mala kuhinja ima i svojih prednosti: u njoj vam je sve na dohvat ruke. Da biste je učinili još ugodnijom, trebate biti samo malo kreativni.
Saznaj više
Fotogalerija 10 nevjerovatnih građevina koje će svijet uskoro vidjeti
Teško jeste zamisliti, ali u nekoliko narednih decenija vjerovatno ćemo živjeti u futurističkom svijetu koji smo dosad viđali samo u filmovima.
Saznaj više
Uradi sam Police za cipele od iskorištenih gajbi
Umjesto da bacate iskorištene drvene gajbe, napravite nešto od njih. Police za cipele, naprimjer.
Pogledaj ideje
Fotogalerija Šareni stan u Barseloni u kojem su igračke dobrodošle
Nedavno renoviran, ovaj stan u bojama pokazuje nekoliko inspirativnih dizajnerskih elemenata. Projekat nazvan "namještena praznina", realizovan je za mladi bračni par - industrijskog inžinjera i nastavnicu engleskog jezika, te za njihovog četverogodišnjeg sina.
Saznaj više
Ideje Kreativno i funkcionalno uređenje garsonijere
Možete imati mali stan, ali ako ga uredite tako da je udoban i funkcionalan, onda ćete uživati u svakom centimetru njegovog prostora.
Saznaj više
Urbana flora Slonova noga
Slonova noga je prava biljka za ljubitelje cvijeća sa malo iskustva. Poznata još pod imenom nolina, slonova noga potiče s visoravni Meksika i Gvatemale gdje raste potpuno prilagođena dugim sušama i jakom suncu.
Saznaj više