Pricing Table Particle

Quickly drive clicks-and-mortar catalysts for change
 • Basic
 • Standard Compliant Channels
 • $50
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 1 GB of space
 • Support at $25/hour
 • Sign Up
 • Premium
 • Standard Compliant Channels
 • $100
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 10 GB of space
 • Support at $15/hour
 • Sign Up
 • Platinum
 • Standard Compliant Channels
 • $250
 • Completely synergize resource taxing relationships via premier market
 • 30 GB of space
 • Support at $5/hour
 • Sign Up

Za uzgoj kaktusa, osim ljubavi, treba i neko znanje. Znanje o porijeklu i uslovima života.

..................................................................................

 

  

Te biljke ne trebaju mnogo, samo ono što im je najnužnije za život.

Kako su im staništa rasprostranjena od Sjeverne pa do kraja Južne Amerike, jasno je da svi nemaju iste potrebe. Zato postoji literatura. Zajednička im je karakteristika to što većina ne trpi previše vlage. Manja je greška zaboraviti ih zaliti nego im dati previše vode.


Mješavina zemlje za kaktuse

Do danas je napisano mnogo teorija o najpovoljnijoj mješavini zemlje za kaktuse. Jedni smatraju da je najbolja ona koja se temelji na sagnjilom lišću s dodatkom pijeska i gline, tj. jedan dio ilovače, jedan dio pijeska, jedan dio lisnjače. Drugi, pak, tvrde da je za uzgoj kaktusa najbolje pomiješati kupljenu zemlju za cvijeće s pijeskom, uz dodatak kamenčića ili sitno usitnjene opeke. U prodavnicama čak možete naći i već pomiješanu zemlju za kaktuse.


Dodavanje umjetnih gnojiva

Neka od umjetnih gnojiva dodaju se s vremena na vrijeme u vodu za zalijevanje. Važno je da se ne pretjera u koncentraciji gnojiva, pogotovo kod tek presađenih biljaka. Prekomjereno zalijevanje može dovesti do smanjenog rasta korijena. Mješavina zemlje sadrži dosta hranjiva za razdoblje od 3-5 godina ovisno o iskorištavanju biljke tokom njenog rasta.


Posude za sadnju kaktusa

Najčešće se upotrebljavaju glineni lonci i za početnike imaju prednost, jer se zemlja u njima umjereno suši i tako postoji mala mogućnost propadanja biljke od prevelike vlage.

U plastičnim loncima zemlja gubi vlagu samo na površini, tako da mnogo uzgajivača koristi ovu vrstu lonaca. Oni su lagani, na njima se ne stvaraju alge radi glatke površine.

Zalijevanje kaktusa

Jedno od najčešćih pitanja odnosi se na način zalijevanja biljaka. Većina kaktusa preko zime živi u stadiju mirovanja, ukoliko ih malo ili uopće ne zalijevamo. Isto tako i biljke u prostorijama s centralnim grijanjem traže vlagu, jer u protivnom dolazi do smežuranja stabljika i lišća. Uz nekoliko iznimki većina će kaktusa preživjeti zimu ako im omogućimo temperaturu od 4-5°C. Mišljenje da su kaktusi biljke kojima nije potrebna voda, nije tačno. Za zalijevanje je najbolja kišnica, no rijetko smo u mogućnosti sakupiti dovoljne količine. Zato može odstajala voda, koja nije prehladna.

Savjeti za zalijevanje: biljke u glinenim loncima jednom u

 • proljeće i jesen: 7-10 dana,
 • ljeto: 4-5 dana.


Ovi podaci vrijede u slučaju kada je temperatura od 21°-27°C u proljeće i jesen, a preko 35°C ljeti.

Kaktuse je najbolje zalijevati kada su potpuno suhi. Kako znati? Jednostavno. Zabodemo obično suho drvce / čačkalicu/ u zemlju. Ako je izvučemo suhu - zalijmo cvijet. Ako se oko drvceta još lijepi zemlja, kaktus ima dovoljno vlage.

Svi kaktusi, uključujući i sukulente, nisu podjednako željni vode. Da bi se poboljšao vodeni režim, mješavini zemlje treba dodati pijesak (on ima zadatak vršenja drenaže).


Njega tokom zime i ljeta

Kaktuse treba unijeti u kuću prije nego vanjska temperatura padne u toku nekoliko dana ispod pet stepeni Celzijevih, a iznositi kada vanjska temperatura pređe osam stepeni po Celziju. Oprez! Iznositi kada je tmurno vrijeme, prekriti najlonom ili mrežom dok se na adaptiraju na nove uslove. Inače prijeti opasnost da dobiju opekotine, a time biljka gubi na ljepoti, te je bolesti lakše savladaju.

Kod iznošenja ne zalijevati odmah. Dovoljno je prskanje ustajalom vodom u koju se može staviti sredstvo protiv gljivica. Kada počne rasti (vidi se po zelenoj glavi biljke) početi sa zalijevanjem. Najbolje odozdo - naliti vodu u podložak cvjetnjaka i čekati jedan sat da biljka vodu upije, ostatak vode izliti.


Presađivanje

Mlađe i manje kaktuse potrebno je presađivati svake godine, a što su stariji presađivanje se obavlja svake druge ili treće godine. Umjesto presađivanja, ukloni se gornji sloj zemlje, 3 - 5 cm, i doda se nova.

Za sigurno rukovanje kaktusima koristite pomagalo koje napravite presavijanjem debljeg papira, tako da dobijete traku kojom obuhvatite biljku. Loncem lagano lupite po tvrdoj podlozi i olabavite korijen. Nakon toga kaktus se lako izvadi uz pomoć papirnate trake. Ako kaktus u istoj zemlji raste nekoliko godina, zemlju oko korijena lagano razmrvite i otresite, no, pokušajte oštetiti što manje korijenja.

Većini kaktusa odgovaraju prilično mali lonci, no, najbolje je veličinu prilagoditi veličini biljke. Ne zaboravite na dno lonca obavezno staviti drenažni sloj (krhotine starog lonca, kamenčiće, opeku i sl.).

Sada kaktus postavite u novi lonac, pridržavajući ga papirnatom hvataljkom, koji se popuni zemljom. Kod nekih kaktusa ovo je nemoguće obaviti bez pomagala, pa je dobro poslužiti se žlicom.

Kad lonac popunite svježom zemljom, lagano ga protresite i lupite njime po tvrdoj podlozi, kako bi se zemlja slegla oko korijenja. To je važno, jer je zemlju u loncu ponekad nemoguće dobro učvrstiti zbog oblika kaktusa. Nakon nekoliko dana zalijte biljku.


Nametnici

Najčešće su to bijele paučinaste uši. Treba ih čistiti štapićima, te mijenjati zemlju ispirući korijenje od nametnika. Tu je, također, i crveni pauk. Uništava se sredstvom protiv pauka.


Izvori fotografija

www.staygoldjess.tumblr.com
www.casadiez.elle.es
www.decor8blog.com
www.thewinslowgardens.tumblr.com

Luksuzni domovi Kada Bosanka dizajnira italijansku kuću
- Enterijer je moj život. Nije bilo baš lako doći do ovog nivoa s obzirom da sam iz Bosne, ali uspjela sam - kaže Saška.
Saznaj više
Zanimljivosti Život za dvoje u 18 kvadrata
Stil života i savremene potrebe mladog para okarakterisali su rješenje ove garsonijere koja je minijaturna, moderna i nevjerovatno funkcionalna.
Saznaj više
Ideje 31 način da vašu kuću pretvorite u raj za djecu
Ni kiša ni snijeg neće zaustaviti zabavu. Pogledajte šta možete uraditi za svoju djecu.
Saznaj više
Eko dom Ostvarenje dječijeg sna – kućica na drvetu
Ko od nas nije sanjao da živi u kućici na drvetu? Nije nemoguće! Donosimo vam priču o ekološkoj kućici, koju ćete poželjeti za svoju porodicu, a koju možete smjestiti bilo gdje.
Saznaj više
Uradi sam Osvježite stare abažure na lampama
Svima je povremeno potrebna mala promjena u kućnom dekoru. Zato često premiještamo namještaj ili sami dekorišemo stare predmete.
Saznaj više
Fotogalerija Djevojčice vole ljubičasto
Hej, drage djevojčice! Ukoliko tražite kako urediti svoju sobu u vašoj novoj kući, ili renovirati staru, na pravom ste mjestu.
Saznaj više
Ideje Najbolje dnevne sobe u 2016. godini
Budući da je ova soba centar aktivnosti, zahtijeva dizajn koji je funkcionalan, lijep i u kojem ćete se osjećati ugodno.
Saznaj više
Urbana fauna Nekada spavao na sarajevskom parkingu, a sada u krevetiću trogodišnje Mie iz Njemačke
Iako je ostao bez jedne noge, nekoliko mjeseci je uspio preživjeti na ulici. Krio se između auta na parkingu u sarajevskom naselju Dobrinja i strpljivo čekao da ga Branka Vukić nahrani. Samo bi se izvukao ispod auta, mjauknuo i sjeo na svoju desnu nogu. Sasvim dovoljno da dobije sve što želi.
Pogledaj ideje
Život u malom Potpuno funkcionalna kuća od 7 kvadrata
U srcu Rima, samo dva koraka od Trga svetog Petra, nalazi se mala kuća. Sagrađena u 18. vijeku, dugo je zjapila prazna, dok Marco Pierazzi, arhitekta i dizajner, nije odlučio da je kupi 2010. godine. Tada je prostor doslovno preporodio. Kuća veličine 7 kvadratnih metara postala je potpuno funkcionalno mjesto za život.
Saznaj više