Proljeće je vrijeme za krečenje i renoviranje u domovima. Svi oni koji imaju kućne ljubimce moraju se tokom radova pobrinuti da zaštite svoje ljubimce od mogućih nezgoda.

..................................................................................








Za vrijeme renoviranja stana ili kuće mnoge opasnosti vrebaju na svakom ćošku u vidu alata, eksera, ogoljenih žica i otrovnih hemikalija. Tu su također i uznemirujući zvukovi bušilice, lupanja čekića, pilanja i drugih jakih alata koji mogu dodatno istraumirati životinje.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da takve nezgode spriječite.

 

Izmjestite vašeg ljubimca

Najbolji način da sačuvate svog ljubimca od bilo kakve nezgode jeste da ga izmjestite na drugu lokaciju. Ukoliko imate prijatelje ili članove porodice kojima vjerujete dovoljno da im povjerite svog životinjskog prijatelja, ozbiljno razmotrite tu opciju prije početka radova. Ukoliko takvo što nije opcija razmislite o hotelu za kućne ljubimce.













Sigurna soba

Namijenite jednu prostoriju za boravak vašeg ljubimca u toku radova. Zatvorite prozore i navucite zavjese ali držite upaljeno svjetlo cijelo vrijeme. Pustite laganu muziku ili držite televizor uključen. To će vašem ljubimcu skrenuti pažnju i umiriti ga.

Naravno, prostoriju ispunite omiljenim igračkama vašeg ljubimca, krevetićem, vodom, hranom i toaletom. Potrudite se da što više vremena neko od ukućana provodi sa životinjicama u sigurnoj sobi.













Držite životinje dalje od radnika

Nakon kratkog upoznavanja najbolje bi bilo da životinje ne dolaze u dodir sa radnicima. Nehotično u igri vaši ljubimci mogu smetati ljudima dok rade, ometajući ih i remeteći im koncentraciju.

Također tu je i činjenica da nisu baš svi ljubitelji životinja, a mnogi ljudi ih se čak i boje. S druge strane oni koji možda jesu ljubitelji mogu osjećati potrebu da hrane vašeg ljubimca i daju mu razne poslastice što se ne uklapa u način na koji vi hranite vašeg psa ili macu.










Oprez na kraju radnog dana

Postignite dogovor sa radnicima da po završetku posla svaki put uredno sklone sve farbe, alate i ostalu opremu van domašaja vaših ljubimaca. Naravno, nije naodmet da i vi dodatno pregledate sve nakon što radnici odu.

Iako je većina boja danas na bazi vode ipak mogu uzrokovati ozbiljne stomačne tegobe ako se konzumiraju. Također mogu štetiti koži, ako dospiju na nju, te očima i disajnim putevima ukoliko se udišu.

Kvalitetan plan i prevencija su ključ uspjeha. Ukoliko ipak dođe do neke nezgode te vaš ljubimac bude povrijeđen ili proguta potencijalno štetan toksin, odmah se obratite veterinaru.

Ukoliko ste i vi ljubitelj životinja i želite usrećiti jednu od njih, kliknite ovdje i udomite neko od ovih stvorenja koja traže dom i ljubav.

 

Izvori fotografija

www.desiretoinspire.net
www.interiordesignsense.com