Nakon što je uginuo svojevremeno najstariji mačak na svijetu, mnoge ljubitelje životinja zanimala je tajna njegove dugovječnosti.

Spike, žuto-bijeli mačak, uginuo je u naručju svoje vlasnice u Bridportu, Dorset (Velika Britanija) i to dva mjeseca nakon što je napunio 31 godinu. Imao je otprilike 140 ljudskih godina.

U to vrijeme, bio je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji živi mačak na svijetu, a na tronu je bio od 1999 godine, i to nakon što ga je vlasnica Mo Elkington odvela kod zaprepaštenog veterinara.

 

Život mačka zamalo je tragično okončan kad je napunio 19 godina. Napao ga je rottweiler i nanio mu teške povrede na vratu koje su se inficirale. Spike se oporavio i postao najpoznatiji mačak u Velikoj Britaniji. Od tada su mu vlasnici Mo i David počeli davati Aloe Vera gel kao dio svakodnevne ishrane koja se prethodno sastojala od ribe i mačje hrane. Mo je inače bila aromaterapeutkinja, a aloju mu je davala kako bi spriječila artritis i reumu.

Spike je kupljen za dva šilinga i šest penija na londonskoj pijaci 1970. godine. Gospođa Elkington i njen suprug David bili su vlasnici mačka od njegove sedme godine.

Njegovu dugovječnost gospođa Elkington pripisala je gelu aloje koji je ona stavljala u hranu za mačke tokom njegovih posljednjih deset godina života. Spike je u 31 godini i dalje imao sve zube, išao je u lov i "jeo k'o konj".

 

Spike nije najstarija mačka na svijetu koja je ikada živjela. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najstarija mačka na svijetu umrla je u 34 godini 1957.

Izvor