Naša "najluđa noć", ujedno je i najgora za naše ljubimce. Srčani udari, epileptični napadi i jaka izloženost stresu samo su neke od posljedica koje psi mogu da osjete tokom novogodišnje pucnjave petardi i vatrometa.

petarde

 

Svake godine je sve više apela u kojim se skreće pažnja na štetne posljedice koje psi osjećaju zbog petardi. Oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi. Iako je za bacanje petardi predviđena novčana kazna, ne čini se da će ove Nove godine biti tiše nego prethodnih. 

Evo nekoliko savjeta veterinara kako da olakšate ljubimcima ovu noć.

Bolje je da ostanu u kući, dalje od buke

Držanje psa u zatvorenom i što dalje od buke može im pomoći, jer će biti manje izloženi zvuku, a izbjeći ćete i moguće bježanje zbog straha. Muzika ili pojačan program na televiziji pomoći će vam da stvorite bijeli šum i odvratite im pažnju.

Razgovarajte sa veterinarom o mogućim lijekovima

Nerijetko se suočavajući s očajem i pokušavajući na hiljade načina pomoći psima, mnogi vlasnici odluče se za lijekove kako bi se psi mogli opustiti. Dogovorite sastanak s veterinarom i razgovarajte o mogućnostima jer postoji nekoliko opcija koje mogu pomoći u liječenju fobija od vatrometa kod pasa:

Feromoni: Postoje rješenja na bazi feromona koja pomažu u smanjenju tjeskobe kod pasa u situacijama kao što su oluje, putovanja, razdvajanje ili vatromet. Možete ih naći u obliku difuzora, sprejeva ili ogrlice.

Melatonin: Ovaj suplement možete lako pronaći, obično u obliku tableta, a koristi se i za opuštanje pasa.

Lijekovi na recept: U vrlo teškim slučajevima veterinari mogu propisati jače lijekove za opuštanje ili uspavljivanje psa. Ovu opciju i njenu primjenu uvijek mora uraditi veterinar.

Prsluci za pse koji se boje vatrometa

Postoji vrsta prsluka za pse koji djeluje tako da uslijed kontinuiranog pritiska i ugodnog držanja trupa uspije smiriti pse. Temple Grandin, zoolog, etolog i stručnjak za ponašanje stoke, prvi je rekao da određene vrste dodira ili pritiska na tijelo mogu imati umirujuće učinke. Kažu da je to kao da ih neprestano miluje ruka vlasnika i govori: "Polako, sve je u redu."

Spriječite bijeg

Velika je vjerovatnoća da će psi pobjeći od kuće tokom pucnjave petardi ili vatrometa. Kako ih spriječiti da pobjegnu? Prije svega, pobrinite se da je vaš pas mikročipiran na vaše ime. Drugo, ne ostavljajte svog psa bez nadzora kod kuće kad je vani vatromet. Ako izlazite, pronađite nekoga ko se u tom periodu može brinuti o njemu.

Iskoristite priliku da mu odvratite pažnju i pokušajte se igrati s njim

Prije liječenja vašeg psa, uvijek će biti poželjno popraviti situaciju drugim metodama. Ponašajte se normalno kad čujete zvukove petarde i vatrometa, razgovarajte s njim, vježbajte komande sjedni i lezi i nagradite ga. Uključivanjem u druge ugodne aktivnosti, poput igre, učinit će da situaciju ne povezuje s nečim negativnim, već upravo suprotno.