Afelandra (Aphelandra) potječe iz Meksika i vlažnih brazilskih šuma. Ova dekorativna biljka ima tamnozelene listove s karakterističnim bijelim prugama koje joj daju poseban i pamtljiv izgled.

Cvjeta između aprila i avgusta, dajući cvijet u obliku klasa s pokrovnim braktejama. Cvjetovi mogu biti žuti, narandžasti i crveni.

S obzirom na tropsko porijeklo ove biljke, možete je držati u posudama načinjenim od bambusa što će pojačati njenu atraktivnost ili u bijelim saksijama koje će istaknuti njen zebrasti izgled. 

Voli vlagu i toplotu

Afelandra traži toplotu, svjetlost i veliku vlažnost vazduha. Temperatura koja joj najbolje odgovara kreće se između 16 i 20 stepeni Celzijevih. Treba joj dosta svjetlosti, ali ne direktnog sunca.



Da biste joj obezbijedili dovoljnu količinu vlažnosti, idealno bi bilo da je posadite u tresetastu zemlju sa malo šljunka radi bolje propusnosti. U podložak saksije obavezno stavite kamenčiće, šljunak ili slično, što će saksiju odići od podloška. Iako voli vlagu, od prevelike količine vode došlo bi do truljenja korijena.

U proljeće i ljeto, za vrijeme cvjetanja, afelandru zalijevajte mekom vodom dva puta sedmično, a zimi svakih deset dana. Treba je svakodnevno orošavati, a dva puta sedmično brisati listove vlažnom spužvom. Obavezno je prihranjivati svakih deset do petnaest dana.

Period mirovanja

Nakon cvjetanja, s početkom jeseni, cvjetnu stabljiku treba odsjeći i pustiti biljku da odmara sve do februara. Za to vrijeme smjestite je u hladniju prostoriju na temperaturu od 12 do 15 stepeni Celzijevih. Zalijevajte je umjereno da se zemlja ne osuši potpuno.



Nakon perioda mirovanja možete vršiti presađivanje. Odrežite reznice s vrha stabljike, stavite ih u dobro dreniranu saksiju i smjestite na svijetlo i toplo mjesto, obilno zalijevajući. Nakon što puste korijenje počnite s prihranjivanjem.

Cvijet za iskusne

S obzirom da afelandra ima određeni godišnji ritam i pravila vezana za uzgoj, preporučuje se iskusnim ljubiteljima i uzgajivačima cvijeća koji ovaj raspored mogu uspješno pratiti.