Slonova noga je prava biljka za ljubitelje cvijeća sa malo iskustva. Poznata još pod imenom nolina, slonova noga potiče s visoravni Meksika i Gvatemale gdje raste potpuno prilagođena dugim sušama i jakom suncu.

 

Lagana za održavanje

Slonova noga je idealna za uzgoj u stanu ili poslovnom prostoru jer spada u vrlo otporne biljke koje podnose centralno grijanje i koje ne treba često zalijevati. Postavite je na svijetlo i prozračno mjesto, dalje od direktnog sunca i propuha. Idealna temperatura za pravilan rast i razvoj slonove noge je od 12 do 15 stepeni Celzijevih.

Zasadite je u širu i pliću saksiju jer ćete tako istaći njeno stablo nalik na slonovu nogu po kojem je i dobila ime. Umjesto plastičnih, koristite keramičke saksije ili one od terakote jer one „dišu“. Zasadite slonovu nogu u kompost za lisnate biljke u koji ste dodali malo šljunka i stiropora. 

 

Ne pretjerujte sa zalijevanjem

Kod zalijevanja obratite pažnju na to da se višak vode ne zadržava u podlošku saksije. Ljeti je zalijevajte stajaćom vodom jednom sedmično, a zimi jednom u dvije sedmice. Nolina je sukulent te joj stablo služi kao spremište vode.

Ako „noga“ biljke postane mekana i lišće požuti to je znak da je previše zalijevana. Takvu biljku treba presaditi u novu suhu zemlju i odsjeći joj vrh sve do zdravog dijela stabla koji zatim treba zaliti voćarskim voskom. Nakon izvjesnog vremena sa strane bi trebali nići novi mladi listovi.

Povremeno osvježite listove mlakom vodom iz raspršivača. Ljeti je prihranite razrijeđenim tekućim gnojivom za lisnate biljke.

 

Zaštićena biljka

Slonova noga raste veoma sporo. Budući da se na njen razvoj iz sjemena dosta dugo čeka, često se na tržištu mogu naći veći primjerci ove biljke po visokim cijenama. Pošto se pretpostavlja da su takve biljke ustvari „ukradene“ sa izvornih staništa, slonova noga je pod zaštitom u prirodi.

 

Izvor fotografija:

Naslovna

Foto 1

Foto 2

Foto 3