Spatifilium upija štetna zračenja te je zbog toga jedna od najpopularnijih biljaka koje se drže u uredima.

Vrlo je omiljen i kao sobni cvijet. Preporučljivo ga je postaviti pored televizora ili računara kako bi upio i iskoristio elektrostatičku energiju koju proizvode ovi uređaji.

 

Njega spatifiliuma

Listovi ove biljke su zagasitozeleni, imaju dugačke peteljke i sjajni su te biljka lijepo izgleda i kada ne cvjeta. Cvijet u vidu bijelog tuljca koji obavija žućkasti klip javlja se ljeti, a pod povoljnim uslovima cvjetovi se pojavljuju i u rano proljeće i kasnu jesen.



Spatifiliumu odgovara normalna zemlja za cvijeće pomiješana sa tresetom. Na dno saksije stavite kamenčiće ili bilo šta čime ćete je odići od podmetača, a što će vam omogućiti da oko kamenčića naspete vodu. Visoka vlaga zraka je jako važna za uspješan rast i razvoj spatifiliuma.



Ljeti zalijevajte često tako da je zemlja uvijek vlažna. U doba pupanja povremeno prskajte biljku ali ne po cvijetu! Koristite mlaku stajaću vodu. Zimi zalijevajte oskudnije ali nastavite prskati posebno ukoliko je u prostoriji zrak suh.

Spati voli normalnu sobnu temperaturu

Saksiju treba postaviti na sjenovito mjesto, nipošto na direktno sunce. Spati, kako ljubitelji ovaj cvijet zovu od milja, voli normalnu sobnu temperaturu, ne ispod 16 stepeni Celzijevih.



Razmnožavanje se obavlja u kasno proljeće sijanjem sjemena ili dijeljenjem. Dijeljenje se vrši tako što se jedna velika biljka izvadi iz saksije i podijeli na tri dijela koji se onda zasade u posebne posude, svaki posebno.