Amarilis plijeni pažnju svojim divnim cvjetovima nalik na trubu. Cvjeta u aprilu i maju bojeći svijet crvenom, ružičastom, narandžastom i bijelom bojom. Vrlo često se mogu vidjeti i prugaste varijante cvjetova amarilisa.

Ova lukovica stiže iz Meksika. Ima dugo usko lišće i čvrstu uspravnu stabljiku koja nosi krupne i veoma lijepe cvjetove. U Evropu je donijet iz Južne Amerike pod imenom Amaryllis aulicum poslije Prvog svjetskog rata.

Jednostavna njega

Njega amarilisa je laka i jednostavna. U zimu ili u rano proljeće se zasadi plitko u saksiju, tako da samo pola lukovice bude u zemlji. Stavi se na toplo mjesto (20-250C). Pri tim uslovima počinje da klija.



Kad malo izraste treba početi sa zalijevanjem, nikako prije. Zalijevanje vršite tako što ćete ispod saksije staviti podložak u koji se nalijeva voda. Saksija se stavlja na svijetlo mjesto. Što više raste treba ga više zalijevati i češće prihranjivati.

Njega nakon cvjetanja

Nakon što biljka procvjeta treba umjerenije zalijevati i održati listove svježim da lukovice mogu nakupiti što više rezervne hrane za naredno cvjetanje. Biljku treba i dalje držati na svijetlom mjestu, po mogućnosti na prozoru, a koristit će joj i povremeno prihranjivanje tekućim gnojivom za biljke cvjetnice.

 

Kada se listovi prestanu razvijati, tada zalijevajte sve manje i manje. U fazi početka sušenja listova, sa zalijevanjem treba prestati. Sasušene listove odstranite, a saksiju sa lukovicom stavite preko zime na suho mjesto gde je ujednačena temperatura od 10 do 12 stepeni Celzijevih.

Razmnožavanje

Razmnožava se dijeljenjem mladih lukovica od starih ili sjemenom. Mlade lukovice treba što duže ostaviti uz staru lukovicu od koje su izrasle, da što više ojačaju. Sade se u male saksije, čiji gornji otvor ima u prečniku 14 centimetara, a kad se dobro zakorijene presađuju se u veće saksije.



Prilikom presađivanja lukovice se stave samo do pola u zemlju i zalijevaju umjereno. Ne zahtijevaju veliku saksiju, ali im treba jaka, plodna zemlja.

Amarilis u vrtu

U toplijim krajevima možete ga držati vani, zasađenog u loncima. U tom slučaju zimi se ne smije zalijevati jer će se lukovica smrznuti ako iznenada dođe do niske temperature. Ako ga držite u kući tokom zime, tj. u doba mirovanja, amarilis bi trebao biti u hladnoj a ne gijanoj prostoriji. Treba ostati u zemlji jer ne voli uznemiravanje. Presadite ga svake druge ili treće godine u veći lonac.



Rezane cvjetove amarilisa prije stavljanja u vodu odrežite ravno oštrim nožem, a vodu svakodnevno mijenjajte, jer iz stabljike izlazi sluz.