Bršljan je zimzelena penjačica evropskog porijekla, veoma otporna na hladnoću. Omiljen je kao sobna biljka i vrlo čest stanovnik urbanih gradskih predjela budući da dobro podnosi zagađenja i veoma je prilagodljiv različitim uvjetima života.

Najraširenija vrsta bršljana je Hedera helix koja ima sjajne zagasitozelene listove. Postoje i šareni tipovi ove biljke sa listovima žutih rubova nalik na trougao ili petokraku zvijezdu. 

Uživa u polusjeni

Hederi će goditi smještaj u polusjeni. Šarene vrste vole više sunca, ali i one će uspijevati uz malo svjetla, s tim da će vjerovatno izgubiti svoje žute šare. Ljeti ovoj biljci odgovara umjerena temperatura, a zimi treba boraviti u nezagrijanoj prostoriji.



Zalijevajte redovito, posebno za vrijeme rasta, ali pazite da se suvišna voda ne zadržava u saksiji i podlošku. Zimi zalijevajte oskudnije. Ako imate mjesta za viseće korpe ne oklijevajte i stavite svoj bršljan u jednu takvu korpu. Izgledat će predivno i dati posebnu čar vašem domu.

Razmnožavanje i presađivanje

Razmnožavanje se vrši reznicama koje je najbolje odrezati ujesen i staviti ih u posudu s vodom te čekati da se zakorijene. Kad puste korjenčiće usadite mladice u saksije, u koje ste prethodno stavili sloj šljunka ili kamenčića na dno radi bolje drenaže. Pokrijte plastičnom folijom radi bržeg zakorjenjivanja u zemlji.



Presađivanje se vrši jednom godišnje i to u proljeće, u slučaju ako primijetite da je korijenje provirilo s dna saksije. Bršljan ima ljekovita svojstva i koristi se kao lijek protiv bronhitisa i astme. U kućama u kojima žive kućni ljubimci ne preporučuje se držanje ove biljke jer je otrovna za životinje, posebice za mačke.