Begonije su omiljene zbog svog ukrasnog lišća, a neke vrste i zbog cvjetova žarkih boja. Stižu nam iz tropskih i suptropskih krajeva u različitim veličinama i oblicima, ovisno o vrsti ili hibridu.

Najpoznatije vrste su Rex, Elatior i Semperflorens. Begonia Rex ne cvjeta i poznata je u narodu pod nazivom “Lisna begonija” jer ju krasi veliko, prošarano lišće srcolikog oblika.



Cvatuće begonije dijele se u tri skupine na osnovu vrste korijena i njege koju zahtijevaju, a to su gomoljaste te one s vlaknastim korijenjem, u koje se ubraja i treća skupina – grmolike begonije.

Lisna begonija

Begonia rex ili lisna begonija uzgaja se zbog ljepote listova jajastog oblika, dugih i do 30 centimetara, raznih boja od ružičaste do zagasitocrvene, zelene i zagasitosmeđe. Lisna begonija voli sjenovita mjesta. Smjestite je u prostoriju koja je okrenuta ka sjeveru gdje će biljka uživati u umjerenoj temperaturi tokom ljeta, a za vrijeme zime ne dozvolite da se temperatura spusti ispod 15 stepeni Celzijevih.



U vrijeme rasta i razvoja, biljku zalijevajte obilnije mekanom vodom, a kasnije smanjite zalijevanje. Vlažite zrak oko biljke pazeći da kapljice ne padnu na listove. Posadite je u plitke i široke posude u tresetni supstrat. Razmnožavanje lisne begonije vrši se ljeti reznicama lista.

Gomoljaste begonije

Begonije s gomoljastim korijenjem treba smjestiti na vrlo svijetlo i toplo mjesto i zaštititi ih od direktnih sunčevih zraka.



U vrijeme rasta i cvjetanja zalijevajte ih obilno, ali pazite da se u podlošku saksije i u samoj saksiji ne skuplja višak vode jer to može dovesti do truljenja gomolja. Nakon cvatnje smanjite zalijevanje. U zimskom periodu, kada listovi opadnu, odrežite stabljike do gomolja i pohranite gomoljasto korijenje na hladnom mjestu, bez mraza, najbolje uronjeno u suh pijesak.



Početkom proljetnih mjeseci ponovo ih posadite i vrlo malo vlažite zemlju dok ne počne rasti stabljika. Tada počnite normalno zalijevati. Povremeno dohranjujte tekućim gnojivom. Razmnožavanje se vrši rezanjem i dijeljenjem gomolja na jednake dijelove.

Begonije vlaknastog korijenja

Kao i prethodna skupina i vlaknaste begonije vole svijetlo mjesto, zaštićeno od direktnog sunca. Posadite ih u pliće saksije u bogatu humusnu mješavinu.



Kada prvi put donesete jednu od vlaknastih begonija kući, prvo je nekoliko dana ostavite na hladnijem mjestu, na temperaturi od 12 do 15 stepeni Celzijevih. Nakon toga prenesite je u prostoriju gdje će uživati u toploti i temperaturi od 18 do 20 stepeni.

Zalijevajte obilno, mekanom vodom i držite zrak vlažnim. Razmnožavanje ovih begonija vrši se reznicama lista ili stabljike u proljeće ili ljeto.

Grmolike begonije

Grmolike begonije smjestite u sjenu i dobro zaštitite od propuha i direktnog sunca. Potrudite se da ih ne premještate. Odgovara im, kao i prethodnicama, temperatura od 18 do 20 stepeni Celzijevih.



Za vrijeme rasta i cvjetanja zalijevajte obilno, prazneći podložak saksije svaki put kada u njemu primijetite višak vode. Dobro pazite da se zemlja ne isuši. Grmolike begonije vole vlažan zrak te ih trebate prskati ali pazite da kapljice vode ne padaju po cvjetovima.

Sade se u bogatoj humusnoj mješavini, a razmnožavaju u proljeće ili ljeto reznicama listova ili stabljika.

Tepih od begonija

Svake druge godine u mjesecu augustu, u Briselu se održava manifestacija Floral Carpet of Bruselles čime se slavi ljepota cvijeća. Uz dalije i travu, najzastupljenije cvijeće u “tepihu” su begonije budući da je Belgija njihov najveći svjetski proizvođač .

Ova manifestacija postala je tradicionalna počevši od 1986. godine, a sve zahvaljujući belgijskom pejzažnom arhitekti E. Stautemansu, velikom ljubitelju begonija koji je svoj rad uglavnom bazirao na pronalaženju različitih načina za uređenje parkova i vrtova upravo ovim predivnim cvijetom.

Manifestacija traje tri dana i obilježava je posebna tema u skladu s kojom je i dizajn šare tepiha, svaki put drugačiji, ljepši i veličanstveniji.