Najdraže cvijeće naših prabaka opet je u modi. Passiflora caerulea ili Gospodinova krunica, ima velike, egzotične i nježne cvjetove u promjeru od osam do deset centimetara, koji neodoljivo privlače i odišu jedinstvenom ljepotom.

Njihovi cvjetovi sastavljeni su iz više dijelova koji se stapaju u harmoniju različitih boja i nijansi - od bijele, žute i plave do ljubičaste i narandžaste.

 

Bujna penjačica

Sve vrste pasiflore bujne su penjačice i potiču iz tropskih dijelova Južne Amerike. Mnogostruko su križane, ali se kao sobna biljka čista vrsta Passiflora caerulea pokazala kao najotpornija, dok su se ostale vrste iz tog roda, zbog vrlo bujnog rasta, pokazale neprikladne za uzgoj u sobi.

Ako se drže u kući ili vrtu moraju biti poduprijete žicom ili prutovima.

 

Uzgoj i njega pasiflore

Za uspješan uzgoj ove biljke u sobi treba imati na umu da pasiflora zahtijeva ne samo mnogo svjetla nego i sunca, te da mora rasti na zračnom mjestu. Držite je stoga u blizini prozora ali je zaštitite zavjesom od direktnih sunčevih zraka. Ljeti ova biljka najbolje uspijeva na umjerenoj temperaturi, dok joj zimi godi nešto hladnija prostorija i temperatura od šest do osam stepeni Celzijevih.

Za vrijeme toplih mjeseci biljku zalijevajte obilato, čak i dva puta dnevno. Zimi smanjite zalijevanje na samo jednom sedmično.

Za dobar rast potrebna je jednolična vlaga korijena, prije svega na sunčanom mjestu. Gnoji se svakih 14 dana otopinom hranjivih soli (0,1-0,2%). Idealna zemlja za sadnju pasiflore je bogata humusna mješavina s malo ilovače.


Podrezivanje, razmnožavanje i doba mirovanja

Budući da ima duge vitice, najčešće se držači postavljaju ukrug. Vitice i izdanci podrezuju se u proljeće. Ako uopće ne procvatu, treba odrezati glavni izdanak iznad četvrtog ili šestog lista. Grane koje izrastu iz glavne stabljike treba opet podrezati iznad drugog ili trećeg lista, jer pasiflora cvate isključivo na rodnoj grančici.

Ljeti ih možete iznijeti na lođu ili na balkon. Ljeto je inače doba godine kada pasiflora cvjeta.

Razmnožavanje se vrši tako što ćete odvojiti mladice i posaditi ih zasebno. U doba mirovanja, od novembra do januara, traži hladnije mjesto i ne cvate. Najbolje joj odgovara tradicionalno grijanje ili mjesto na veradi. I u uvjetima hidrokulture treba imati na umu vrijeme mirovanja.


Zanimljivosti o pasiflori

Cvjetovi pasiflore nalikuju na krunu od trnja te ne čudi što su španjolski misionari u Južnoj Americi smatrali da nalikuje na Kristovu krunu te su je tako i nazvali kada su je u 17. vijeku donijeli u Evropu.

Ova biljka ima i medicinsku primjenu zbog svog umirujućeg efekta te se primjenjuje kao lijek protiv nervoze, nesanice i anksioznosti. U vremenu nakon Prvog i Drugog svjetskog rata doktori su je koristili kao pomoć pri liječenju posttraumatskog stresnog sindroma.

U svojoj domovini biljka pasiflora cijenjena je prije svega zbog vrlo ukusnih plodova marakuje.

 

Izvor fotografija

Naslovnica

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4