Osvježite vaš dom strelicijom, cvijetom neobičnog oblika koji nalikuje na ptičiju glavu te se naziva i rajskom pticom.

strelicija1

Strelicija je zimzelena trajnica porijeklom iz južne Afrike i u svom prirodnom staništu raste kao divlja biljka.

Postoji više vrsta strelicije, ali za titulu najpopularnije izborila se Strelitzia reginae sa svojim plamenonarandžastim cvijetom koji spada u uski krug najprodavanijeg rezanog cvijeća na svijetu.

Strelicija kao lončanica

Strelicija ili rajska ptica danas se sve više uzgaja kao lončanica. U saksiji može narasti do metar ili metar i pol visine.

strelicija4

Njeni lepezasti listovi zelene boje dugački su oko 45 centimetara i podsjećaju na listove banana. Zbog njene visine i širine potrebno joj je osigurati dovoljno mjesta za nesmetan rast i razvoj.

Cvjetovi na dugim stabljikama sastoje se od duguljastih crvenkastih brakteja iz kojih kao izlaze plavičasti i narandžasti cvjetovi nalik na plamene jezike. 

Njega strelicije

Rajska ptica jednostavna je za uzgoj i ne zahtijeva previše njege. Potrebno ju je postaviti na mjesto koje je dovoljno prostrano i svijetlo, ali istovremeno treba biti zaštićena od direktnih sunčevih zraka. Ljeti, ako je moguće, premjestite biljku na otvoreno – vrt, balkon ili lođu.

strelicija3

U proljeće i ljeto zalijevajte je obilno, pazeći da se zemlja prethodno prosušila i da se suvišna voda nije nakupila u podlošku saksije. Zimi smanjite zalijevanje i zasušite biljku. Preporučuje se i rošenje listova, ali mlakom vodom.

Streliciji godi toplota ljeti, a zimi traži temperature oko deset stepeni Celzijevih. 

Razmnožavanje biljke

Razmnožavanje se vrši sjemenom ili dijeljenjem. U oba slučaja biljka će procvjetati tek nakon nekoliko godina.

strelicija2

Kod uzgoja iz sjemena treba napomenuti da je u pitanju dugotrajan proces jer je sjemenkama potreban duži vremenski period da proklijaju.

Ako želite uživati u cvijetu ove egzotične biljke odmah, kupite već odraslu biljku da ne biste čekali pet do šest godina da procvjeta.