window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Datula ili hurma spada u vrstu palmi koje potječu iz jugoistočne Azije i sjeverne Afrike. Dok su mlade, ove palme su vrlo lijepe lončanice.

palma5

Najpogodnija za uzgoj kod kuće je Phoenix canariensis koja, kako joj samo ime kaže, potječe s Kanarskih otoka. Ima polu-uspravne listove koji se spuštaju do zemlje u obliku luka, a podijeljeni su u mnogo svijetlozelenih perastih liski.

palma3

 

Idealan smještaj

Ovu palmu smjestite na sunčano mjesto i već ste odradili većinu posla njegujući je. Tokom ljeta, ukoliko postoji mogućnost, držite je na otvorenom. Dok je biljka mlada, zaštitite je u onom periodu dana kada je sunce najjače.

palma1

 

Datula voli vlagu

Phoenix canariensis ne podnosi zimske mrazove, a odgovaraju joj temperature od 4 stepena Celzijusa. Hurminu palmu ljeti zalijevajte obilno ali uvijek pustite da se višak vode ocijedi te ga prospite iz podloška. Zimi smanjite zalijevanje. Koristite mlaku vodu.

palma4

Razmnožavanje se vrši sjemenom u proljeće, a najbolja vrsta zemlje za uzgoj hurme je tresetni supstrat.

palma2