Kriptant je zimzelena biljka rodom iz Brazila. Pripada porodici bromelija. Ima šarene šiljate listove koji rastu u vidu rozete i nekoliko sićušnih cvjetova u sredini koji se gotovo i ne vide.

Cryptanthus4

Najpoznatije vrste ovog cvijeta su Cryptanthus bivittatus koji ima valovite, maslinasto-zelene dugačke listove sa ružičastim preljevom i svijetlo-zelenom prugom po sredini svakog lista te Cryptanthus zonatus s listovima koje krase bakreno-smeđe i srebrno-sive nijanse išarane poprečno.

Kriptant voli sunce

Ovu biljku treba držati na svijetlom mjestu, gdje je zaštićena od direktnog sunca ali gdje istovremeno može uživati u njegovoj toploti. Idealno mjesto je veliki prozor zaštićen tankom zavjesom.

Cryptanthus1

Dovoljno sunca hrani ovu biljku i čini njeno lišće ljepšim, a boje listova intenzivnijim.

Cryptanthus2

Kriptant voli toplotu. Idealna temperatura za uzgoj ove biljke je od 18 do 20 stepeni Celzijevih. U zimskim mjesecima može podnijeti i temperaturu od 15 stepeni, ali ne niže od toga. 

Nije mu potrebno mnogo vode

Kriptant zalijevajte veoma oskudno, ali pazite da se zemlja sasvim ne isuši. Ljeti zalijevajte dva do tri puta u sedmici, a zimi svakih desetak dana. Za razliku od ostalih bromelija ova vrsta ne zadržava vodu u središtu rozete. Ljeti povremeno orosite biljku.

Cryptanthus6

Razmnožavanje se vrši malim biljkama koje izrastu u džepićima rozete. Kad dovoljno narastu same se odvajaju ili ih možete otkinuti, te zasaditi u plitke posudice. Idealna zemlja za sadnju ove biljke je tresetni supstrat.