Peperomija ili patuljasti biberovac je biljka koja potiče iz Srednje i Južne Amerike, gdje neke od njih žive na drveću kao epifiti, a druge na zemlji.

.................................................................................................................................................................


Postoji više vrsta peperomije

Biljke ovog roda mogu se podijeliti u tri skupine: šarene vrste, zelenolisne vrste, od kojih su dobijeni mnogi šareni kultivari, te vrste puzajućih stabljika.

Najpoznatije su šarene vrste. Mogu imati listove nalik na štit, bijelkaste listove sa zagasitozelenim šarama duž lisnih žila i crvene stabljike ili sjajne listove sa srebrnozelenim rubom te bjelkaste listove kao kod vrste peperromia variegatta koje mijenjaju boju dok rastu. Varijeta je zaista mnogo.


Vole toplotu

Ono što je zajedničko svim vrstama je to da su tipične tropske biljke te da ih morate čuvati u toploj prostoriji gdje temperature ne padaju ispod 18 stepeni Celzijevih.

Godi im svijetlo mjesto. Smjestite ih na cvijetni prozor ali zaštitite od izravnih sunčevih zraka jer će sunce uništiti ljepotu njihovih listova.

Osim topline potrebna im je i vlaga te ih treba stalno orošavati. Ljeti zalijevajte oskudnije i održavajte vlagu u zraku, a zimi zalijevajte obilnije. Upotrebljavajte mlaku i mekanu vodu.

 

Izvor fotografija:

Foto 1
Foto 2