window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-128943623-1');

Većina zbirki biljaka nastaje slučajno, kao poklon ili nasumična kupovina. Iako u tome i jeste draž, mogući su problem ako držite različite biljke zajedno ili ako ih smjestite na neodgovarajuće mjesto u vašem domu.

Ako nemate razrađen plan nabavke i rasporeda biljaka i ako ne budete dovoljno pažljivi, i ono što posjedujete uskoro se može pretvoriti u uvelu gomilu smeđeg lišća.

 

Dobro razmislite

Prije nego stvorite ili nadopunite svoju zbirku biljaka morate imati na umu nekoliko bitnih faktora. Temeljno razmotrite zahtjeve koji se pred vas postavljaju. Hoćete li imati vremena i sklonosti da se brinete o potrebama biljaka? Vodite li osamljenički život ili ste veoma društveni? Šta je sa ostalim ukućanima – mala djeca, kućni ljubimci, osobe sa alergijama – koje žive u istom prostoru?

 

Obratite pažnju na prostor

Morate misliti o veličini, arhitektonskim rješenjima i dekoru prostora u koji namjeravate unijeti biljke. Kakva je rasvjeta, koja vrsta grijanja, koliko je vlažno, svijetlo, toplo ili hladno i, napokon, kako želite da izgleda određeni prostor. Imajući sve to na umu, lakše ćete odabrati broj i vrstu biljaka koje najbolje odgovaraju vašim prilikama.

  

 

Za početak jednostavno

Najbolji način da počnete sa stvaranjem svoje zbirke biljaka jeste taj da za početak nabavite biljku koja cvate i ne zahtijeva mnogo brige kao što je, naprimjer, hortenzija.

Možete odabrati i boju koja će se uklopiti u ostatak enterijera. Smjestite li je na hladno i tamno mjesto, postat će dekorativan detalj, a ne gomila nasumično odabranog zelenila. Na neupadljiv način će unijeti boju u sumornu sobu.

 

Pravilan razmještaj biljaka

S vremenom ćete poželjeti da ukrasite kuću mnoštvom zelenila, tako da se čini da bilje prožima cijeli prostor. Tada ćete zaista morati dobro promisliti o rasporedu biljaka. Pravom biljkom na pravom mjestu možete postići začuđujući učinak.

Nemojte zaboraviti da svaka biljka ima određen karakter, izrastao iz uvjeta života na svom prirodnom staništu. Ništa ne može promijeniti njene osnovne potrebe i zato je važno da biljke za svoju kolekciju odaberete i smjestite tako da ne bude većih sukobljavanja između biljnog i ljudskog svijeta.