Budući da ste ove godine posebno zainteresovani za sadnju jestivih, dekorativnih biljaka u svom vrtu, donosimo još 10 ideja.

 

Mini vrt u dubokim i širokim saksijama

Napravite velike saksije od drvenih daski. U njima možete posaditi mnoštvo raznovrsnog bilja, kao što je Cherry paradajz, bosiljak i raznobojno cvijetno bilje.

 

Bogata košarica s baštovanskim povrćem i jednogodišnjim biljkama

Isprepleteno pruće vrbe u koju su stavljene plastične vreće za smeće. Ovakav vrt možete napraviti na vikendici ili ispred svoje kuće. Posadite šarene biljke i jednogodišnje cvjetače.

 

Izdignuta mini bašta

Šarene i simpatične biljke rast će u podignutom baštenskom krevetu. Biljke poput čilija, slatke paprike i patlidžana uživat će na sunčanom mjestu. Potrebno im je puno vode, jer se brzo suše, zato ih zalijevajte svaki dan.

 

Pomiješajte cvijeće sa povrćem

Voće i povrće možete pomiješati i tako napraviti upečatljiv detalj u dvorištu. Pomiješajte francusku lavandu sa kukuruzom i začinskim biljem.

 

Šarene kreacije u rustičnim saksijama

Alpske jagode, marigolds i mačija trava, posađene u rustičnim saksijama napravljenim od starih gajbi, vrtu daju prirodni izgled.

 

Vrt na stolu, doslovno

Drveni stol namijenjen za piknik ukrašen je saksijom sa jestivim biljkama koja je umetnuta u središnji dio. Neven, potočarka i viole imaju živopisne cvjetove koji su jednako ukusni kao što i izgledaju. Pobrinite se da saksije imaju rupe za odvodnjavanje.

 

Povrće u stakleniku

Mali vrtni staklenik je odlično mjesto da se počne rana sadnja povrća i cvijeća. Kada vrijeme otopli, vrata i prozori mogu biti otvoreni da bi se povećao protok zraka.

 

Zaštita od hladnoće

Ovakvi okviri štite biljke od hladnog i vlažnog i idealni su za mala mjesta. Postavite ih pored osunčanog zida ili u skrivenom, osvijetljenom prostoru. Koristite ih za klijanje sjemena i rast mladih biljaka, te biljaka koje dobro podnose dodatnu toplotu.

 

Posadite paradajz u gajbe

Iskoristite prostor u gajbama tako što ćete paradajz posaditi u nekoliko redova. Kao na ovoj slici.

 

Mini staklenik

Postavite mini staklenik uz zid koji je na sunčanoj strani. Na taj način zaštitit ćete svoje usjeve.