Ne smrzava se na otvorenom i jako je otporan. Njegove jarke boje u tonovima od ružičaste do ljubičaste ili bijele do bež dolaze do izražaja tek kad temperatura padne ispod deset stepeni.

ukrasnikupus5

Najpopularnija zimska biljka u posljednjih nekoliko godina je ukrasni kupus. Krajem jeseni i početkom zime u vrtovima Brassica oleracea daje najljepše boje.

ukrasnikupus3

Njegove jarke boje u tonovima od ružičaste do ljubičaste ili bijele do bež dolaze do izražaja tek kad temperatura padne ispod deset stepeni. Naravno, otporan je na zimske temperature, ne smrzava se na otvorenom i izuzetno je lijepo gledati kako glavice proviruju ispod snijega. Može opstati i na minus 15°C.

ukrasnikupus2

Sadi se u kasno proljeće u posude, a kasnije se presađuje u pojedinačne saksije promjera od 11 do 14 centimetara. U vrtu voli hladnija mjesta koja nisu izložena žarkom suncu, a ne voli jako vlažna i propusna tla.

ukrasnikupus7

Neke vrste su niske i narastu do najviše 30 centimetara, a druge izrastu do metra te su pogodne za rezanje i stavljanje u vazu i aranžmane.

ukrasnikupus6

Sorte koje su niske kompaktna su rasta i uglavnom imaju “nabrano” lišće na krajevima te se nazivaju “nagoya” i “pigeon”, dok su “sunset” i “sunrise” pogodni za rezanje.