Bilo je samo pitanje vremena kada će se Ikea pridružiti globalnom trendu Tiny Home. Švedski se gigant udružio s kompanijama Vox Media i dizajnirao vlastitu mini kuću površine 17 četvornih metara.

ikea1

Opremljena je, naravno, Ikeinim proizvodima, kojoj pametan dizajn za male domove nije stran. Vođena vlastitom strategijom održivosti People & Planet Positive, Ikea daje prednost dizajnu s malim utjecajem na okoliš.

ikea2

U skladu s tim, za izradu kućice angažiran je američki graditelj malih domova ESCAPE i njihov model kuće Vista Boho XL koji je opremljen solarnim pločama, kompost toaletom i RV grijanim bojlerom za potpunu neovisnost o komunalnim uslugama.

Multifunkcionalnost je krucijalna

"Bilo je to logično udruživanje", rekao je osnivač ESCAPE-a Dan Dobrowolski, koji je gradnju dovršio za manje od 60 dana.

ikea8

ikea12

"Ikeini proizvodi se mogu pronaći u mnogim našim malim kućama širom Amerike, jer odražavaju obnovljive, održive i reciklirane materijale koje rado ugrađujemo u strukturu kuće.", kaže Dobrowolski.

ikea3

ikea16

Ikein dizajner Abbey Stark enterijer kuće je pretvorio u izložbu Ikeinih održivih, višenamjenskih i energetski učinkovitih proizvoda kako bi prostor učinio funkcionalnim i lijepim.

ikea9

"Razmišljanje o multifunkcionalnosti u prostoru je krucijalno", rekao je Stark, koji je NORDEN stol postavio u srce doma, gdje funkcioniše kao radni prostor i stol za ručavanje s ugrađenom pohranom, a može se i preklopiti kad se ne koristi.

ikea5

ikea13

"Želio sam stvoriti prostor koji je ukorijenjen u skandinavskom dizajnu s neutralnom paletom bijele i crne boje, i puno svijetlog drveta", nastavlja Stark.

Ploča izrađena od cijelog stabla

Kuhinja je opremljena prijenosnom indukcijskom pločom za kuhanje TILLREDA koja se lako može pohraniti kad se ne koristi.

ikea4

ikea14

Ploča SKOGSÅ od punog drveta i furnira izrađena je od cijelog stabla - uključujući grane i grančice, što znači minimalno otpada.

ikea11

ikea15

Kupatilo koje se nalazi uz kuhinju opremljeno je VILTO postoljem za peškire izrađenim od 100% obnovljivih materijala, slavinom HAMNSKÄR s malim protokom vode i visećim spremištem NORDRANA koje su kukičali obrtnici u Vijetnamu pod uslovima poštene trgovine.

ikea17

ikea6

Tuš kabina s BROGRUND termostat s mješalicom koja štedi vodu.

ikea10

ikea19

ikea18

Izradu projekta Tiny Home Ikea je započela krajem 2019. godine, a dovršila u aprilu 2020.

ikea7

Isprva je kuća trebala imati turneju po Americi, ali su zbog pandemije svi planovi otpali.

Vox Creative je zato projekt pretvorio virtualnom šetnjom ovim malenim domom.